Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bohumín kvůli odhlučnění vysadil u sjezdu na dálnici D1 habrovou alej

Bohumín na Karvinsku dnes dal u sjezdu na dálnici D1 v části Starý Bohumín vysadit stromořadí. Izolační zeleň má pomoci snížit hluk z dálnice. V místě vznikla alej z 25 habrů, řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

"Na začátku tohoto týdne jsme vyměřili a vyznačili přesná místa výsadby pro jednotlivé stromy a bezprostředně poté proběhla jejich výsadba," uvedl Rostislav Palán z odboru životního prostředí a služeb.

Město v této oblasti původně plánovalo založit plošnou izolační zeleň, ale narazilo na kolizi se zemědělským půdním fondem. "Proto jsme připravili alternativní řešení v podobě habrového stromořadí. Jde o nenáročnou dřevinu, která se dobře ujímá a vytváří pěknou korunu. Pro tyto účely je ideální volbou," doplnil Palán.

Habrová alej přibude i u smuteční síně, stromy by měly přispět k vytvoření intimnějšího prostředí v okolí budovy. "V první fázi jsme zajistili výsadbu u parkoviště, druhá etapa zahrnuje vytvoření habrové zdi v blízkosti separačního hnízda. Projekt ukončíme třetí etapou na podzim tak, aby celé okolí síně bylo odcloněno," řekl místostarosta Lumír Macura (SOCDEM).

Jarní výsadba 108 stromů radnici vyjde zhruba na půl milionu korun, což je oproti předchozím letům vyšší částka. "Kromě větších projektů, jako je právě alej u dálnice a smuteční síně, obměňujeme jednotlivé dřeviny napříč všemi městskými částmi,“ uvedl Macura.

S letošní jarní výsadbou začalo město bezprostředně po ukončení sezony kácení. Mezi prvními místy, kde přibyly nové stromy, byla Trnková ulice v části Pudlov. "Za železničním přejezdem směrem ke garážím jsme prokáceli neperspektivní a nemocné akáty a místo nich jsme založili novou lipovou alej o 15 kusech. Sázeli jsme i ve Skřečoni, konkrétně v parčíku naproti pobočce městské knihovny, kde přibylo pět habrů. Tři buky jsme doplnili do Rafinerského lesíku, stejný počet jsme vysadili v Okružní ulici," uvedl Palán. Další stromy se ještě budou vysazovat například u městské polikliniky či v Nerudově, Dvořákově a Palackého ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Bohumín

Štítky ČR, správa, příroda, Bohumín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumín kvůli odhlučnění vysadil u sjezdu na dálnici D1 habrovou alej  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.