Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberty musí doložit, že obnoví výrobu, jinak nedostane povolenky

Hutní společnost Liberty Ostrava musí ministerstvu životního prostředí (MŽP) doložit, že obnoví výrobu. Jinak nedostane bezplatné emisní povolenky. Napsal to dnes server Seznam Zprávy. Liberty s povolenkami počítá ve svém restrukturalizačním plánu, o němž nyní hlasují její věřitelé.

Emisní povolenky umožňují vypouštět do ovzduší oxid uhličitý. Platí je uhelné elektrárny či průmyslové podniky a lze s nimi obchodovat. Stát povolenky hutím přiděluje jako podporu českého ocelářství.

"Provozovatel (Liberty Ostrava) požádal o změnu alokace z důvodu, že v roce 2023 došlo ke změně provozu, který může mít za následek změnu alokace povolenek. MŽP nyní řízení přerušilo na dobu nezbytně nutnou, dokud provozovatel neprokáže, zda obnoví provoz," sdělila Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Veronika Krejčí.

"Evropský systém pro obchodování s emisemi je složitý mechanismus, který je navržen tak, aby nedocházelo k zásahům do rozdělování emisních povolenek a výpočtů emisí. Tímto systémem se řídí přibližně 11 tisíc společností v celé Evropské unii a Liberty Ostrava pouze očekává, že se k ní bude přistupovat stejně jako ke všem ostatním firmám," reagoval na to za Liberty Ivo Štěrba.

Většina provozů slezské huti stojí od loňského prosince, kdy jí dodavatel Tameh Czech zastavil dodávky energií. Tameh skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Liberty chrání před věřiteli, jichž je okolo 1300, moratorium vyhlášené soudem.

V návrhu restrukturalizačního plánu Liberty uvedla, že výtěžek z prodeje nepotřebného množství emisních povolenek by využila na financování restrukturalizace. Očekává, že povolenky dostane v květnu, podle Seznam Zpráv je ale v tomto termínu neobdrží.

"Kvůli oznámené významné změně provozu způsobené zastavením výroby bude proces přidělení povolenek složitější. Podniky, u nichž změny ve výrobě nenastaly, dostaly povolenky na přelomu února a března," napsal server. Mluvčí MŽP uvedla, že vydání rozhodnutí očekává na přelomu června a července. Huť podle serveru měla letos dostat 3,3 milionu povolenek, jejichž hodnota při aktuální tržní ceně činí zhruba 5,8 miliardy korun.

Ostravská huť patří Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. V roce 2019, kdy ji Liberty kupovala od ArcelorMittalu, disponovala huť emisními povolenkami v hodnotě asi 5,6 miliardy korun, které si v předtím šetřila na financování modernizace. Nový majitel ale s povolenkami začal obchodovat a prodal je.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, hutě, vláda, firmy, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberty musí doložit, že obnoví výrobu, jinak nedostane povolenky  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.