Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Úterý 13. srpna 2024  |  Svátek má Alena
Bez reklam

Stát letos dokončí několik studií pro podnikatelský park v Dolní Lutyni

Stát připravuje několik studií pro chystanou stavbu podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Dopadová studie, studie protipovodňové ochrany, biologické hodnocení a celkové studie proveditelnosti by měly být dokončeny ještě letos. Informovalo o tom dnes ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které předložilo údaje o stavu příprav parku vládě. Součástí podnikatelského parku by mohla být továrna na výrobu baterií do elektrických automobilů.

"Potřebné studie a veškeré přípravné práce běží podle plánu," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Přípravu lokality řídí nově založená Státní investiční a rozvojová společnost (SIRS). Na ni jsou postupně převáděny pozemky. U nich by přitom měl být zachován pronájem místním zemědělcům až do realizace investice. "Jednáme o vypořádání i s dalšími státními institucemi, které mají v lokalitě dílčí pozemky. Souběžně bylo majetkoprávní vypořádání nabídnuto i vlastníkům okolních pozemků. Vykoupením těchto pozemků bychom mohli dále rozšířit zelené pásy mezi uvažovanou továrnou a částí obce Věřňovice,“ uvedl člen představenstva SIRS a ředitel úseku development David Petr. Aktualizaci zásad územního rozvoje zajišťuje Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Stát zároveň zdůraznil, že během přípravy projektu budou posouzeny všechny dopady investice na životní prostředí. "V rámci přípravy projektu jsme si udělali také srovnání povolovacích procesů v České republice a okolních státech jako Polsko a Maďarsko. Výsledkem je to, že v Česku je u těchto projektů kladen větší důraz na posudky environmentálních dopadů investice. To znamená lepší ochranu životního prostředí v Česku, ale také delší povolovací řízení,“ podotkl Petr.

Předběžné náklady na přípravu projektu strategického parku, včetně protipovodňových opatření a rozvoje dopravní a další infrastruktury ministerstvo odhaduje na 10,95 miliardy korun. "Zatím jde o částku nižší, než byly odhadované náklady například na přípravu lokality v Plzni v Líních. Na základě zkušeností s podobnými projekty předpokládáme návratnost formou daňových výnosů do pěti až deseti let. Například u firmy Hyundai v Nošovicích se investice vrátily za šest let," řekl vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko. Podle něj projekt má vedle daňových výnosů také další výrazné přínosy pro celý region.

Vláda v březnu schválila, že v Dolní Lutyni zahájí přípravu ploch o rozloze až 280 hektarů pro příchod významného investora. Jeho jméno nezveřejnila. Podle informací v médiích by mělo jít o jihokorejský Samsung, který chce postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut, za 200 miliard korun. O víkendu v referendu v Dolní Lutyni velká většina hlasujících zavázala vedení obce, aby bránilo projektu podáváním připomínek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dolní Lutyně

Štítky ČR, reality, vláda, zóny, Dolní Lutyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát letos dokončí několik studií pro podnikatelský park v Dolní Lutyni  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.