Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Technická univerzita v Ostravě otevřela novou Ekonomickou fakultu. Výstavba stála téměř miliardu korun

VŠB - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) dnes ve svém porubském kampusu otevřela budovu Ekonomické fakulty za zhruba 927,4 milionu korun bez DPH. Výuka v ní začne o týden později. Výstavba objektu pro 1400 studentů a 270 zaměstnanců začal v prosinci 2021. Novinářům to dnes řekl rektor univerzity Václav Snášel. Původně sídlila fakulta mimo univerzitní kampus v centru krajského města.

Propojení se zbytkem univerzity

„Od přestěhování Ekonomické fakulty do kampusu si slibujeme hlavně větší propojení s ostatními částmi univerzity. Řada našich studijních programů a projektů se prolíná technicko-ekonomickými oblastmi a doufáme, že přesun užší spolupráci ještě více pomůže. Pro studenty i zaměstnance nyní budou k dispozici všechny výhody umístění v kampusu, ať už jde o sportoviště nebo stravování a ubytování," řekl Snášel.

Rozvoj individuální výuky

Nová budova je za objektem H. Má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. Studenti v ní budou moci využívat přednáškovou místnost se 135 místy, 40 učeben, devět konzultačních místností a dvě speciálně vybavené učebny a studovnu. Součástí objektu jsou i odpočinkové zóny, venkovní atrium, kavárna nebo podzemní parkoviště se 174 místy a kolárnou. Pro zaměstnance je připraveno 148 kanceláří. Na stavbu přispělo téměř 473 milionů ministerstvo školství.

„Výstavba nové budovy přináší nové výukové prostory a hlavní výhoda spočívá v tom, že jsme dnes schopni nabídnout variabilní prostory, je možné tady realizovat individualizovanou výuku, protože dnes se přechází od velké frontální výuky spíše k výuce v menších skupinkách. Druhá výhoda je v tom, že je tady citlivě vyvážen výukový a relaxační prostor, což je důležité. Všechny univerzity ve světě usilují o to, aby studenti zůstávali ve školách déle než jen po dobu výuky," uvedl děkan Ekonomické fakulty Vojtěch Spáčil.

Zelený projekt

Podle Martina Chválka, který stojí za návrhem podoby objektu, má budova i řadu environmentálních prvků. Na střeše budovy je 409 fotovoltaických panelů, dešťová voda se sbírá do retenční nádrže a dále využívá, například pro splachování nebo zavlažování zelené střechy v atriu. Objekt rovněž využívá odpadní teplo, úsporné LED osvětlení a při jeho výstavbě stavbaři využili materiály, které nejsou při likvidaci energeticky náročné.

Stavba trvala déle než dva roky

Samotná stavba objektu trvala 25 měsíců a skončila letos v lednu, budova se pak vybavovala nábytkem a výpočetní a audiovizuální technikou. V červenci se fakulta stěhovala.

„Projekt přichází v pravou chvíli, protože Česká republika, jak se ukazuje, má pořád málo vysokoškoláků. Před deseti lety někteří zaměstnavatelé naříkali, že jich máme příliš mnoho, ale dneska zaměstnavatelské svazy konstatují, že Česká republika zaostává za vyspělými zeměmi. Abychom mohli navyšovat počty studentů, potřebujeme prostory," řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Největší fakulta univerzity

Jeden z původních objektů Ekonomické fakulty v centru města už využívá Ostravská univerzita, bývalý hlavní objekt fakulty se bude v úterý prodávat ve veřejné dražbě. Vyvolávací cena je zhruba 120 milionů korun.

Ekonomická fakulta je z hlediska počtu studentů největší fakultou univerzity. Studuje na ní 3000 posluchačů. Od založení v roce 1997 ji absolvovalo 32 000 lidí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením portálu msstavby.cz

Štítky Ostrava, univerzita, vysoké školy, vzdělání, Technická univerzita Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technická univerzita v Ostravě otevřela novou Ekonomickou fakultu. Výstavba stála téměř miliardu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.