Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Na severní Moravě a ve Slezsku až do pondělí platí povodňová pohotovost. Přijde extrémní déšť a silný vítr

V příštích čtyřech dnech má podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu napršet až 150 milimetrů. Meteorologové proto vyhlásili výstrahu před velmi vydatným deštěm a k tomu povodňovou pohotovost. Na krizové scénáře se v Moravskoslezském kraji připravují i hasiči. Na krajském úřadě v Ostravě dnes ve 13 hodin, tedy po zveřejnění aktuální předpovědi počasí, zasedne Povodňová komise.

Výstraha v kraji platí do pondělí

Výstrahu vydal ČHMÚ ve středu odpoledne. „Během následujících dní, minimálně do neděle, bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže spojená s frontálním rozraním, které bude na většinu území přinášet výrazné srážkové úhrny, v jihovýchodní polovině Česka a místy i na návětří výše položených míst až extrémní úhrny srážek," uvedli meteorologové na síti X.

Nejvíc má pršet v Jeseníkách

Pro severní Moravu a Slezsko platí výstraha dnešního dopoledne až do pondělí. Napršet by mohlo mezi 100 až 150 milimetrů vody. Nejvíc má pršet v oblasti Jeseníků, by v nadcházejících čtyřech dnech mohlo spadnout i víc než 300 litrů vody na metr čtvereční.

Nejvážnější povodňová situace nastane podle meteorologů na řekách, které odvodňují toto pohoří a další horské oblasti na severovýchodě země. Některé řeky o víkendu výrazně překročí třetí stupeň povodňové aktivity, uvedli.

Velká voda z roku 1997 a 2002

Situace bude podle předpovědi podobná jako při velkých povodních v letech 1997 a 2002, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V ohrožení nejsou jen klasická záplavová území, bleskové povodně mohou objevit i v místech, kde obvykle nebývají. 

„Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací,“ doporučili meteorologové na svém webu. 

Hasiči jsou v pohotovosti

V Povodí Odry už ve středu snížili hladinu sedmi velkých nádrží. Po konzultaci s metoorology jsou připraveni ve snižování pokračovat, uvedla mluvčí povodí Šárka Vlčková.

I když o víkendu region mají zasáhnout intenzivní srážky, situace z roku 1997, kdy kraj postihly katastrofální povodně na úrovni pětisetleté vody, podle povodí nehrozí.

Moravskoslezský kraj se připravuje na vydatné deště. Pracovníci Povodí Odry snižují hladiny nádrží

Pracovníci Povodí Odry preventivně snižují hladiny sedmi nejvýznamnějších vodních nádrží na území Moravskoslezského kraje. Reagují tak na předpověď počasí, podle které koncem týdne region postihnou intenzivní deště. Kvůli nim pak mohou stoupat...

Na případné rozvodněné toky jsou připraveni i hasiči. „Hasiči z Moravskoslezského kraje jsou na povodně připraveni vždy, stejně tak i jejich technika. V současné době sledujeme vývoj počasí a čekáme na zpracování předpovědi od Povodí Odry. Ve svých skladovacích prostorách máme rovněž připraveny pytle s pískem," uvedla jejich mluvčí Kamila Langerová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením HZS MSK

Štítky Moravskoslezský kraj, povodeň, Český hydrometeorologický ústav, Povodí Odry, Jeseníky, počasí, déšť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na severní Moravě a ve Slezsku až do pondělí platí povodňová pohotovost. Přijde extrémní déšť a silný vítr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.