Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Na severu Moravy a ve Slezsku vydatně prší, hrozí povodně. Jak se před nimi chránit?

, aktualizováno 13. září 2024, 8:30

Moravskoslezští hasiči za posledních čtyřiadvacet hodin ve spojení s deštěm hlásí dvaasedmdesát událostí. Nejčastěji odklízeli popadané větve a kmeny stromů z vozovek nebo koryt řek. Hasiči i policisté doporučují sledovat počasí, omezit pohyb venku, zabezpečit domov, parkovat bezpečně a dohlížet na starší či hendikepované blízké.

První zásahy

Největší zápřah ve spojení s lijákem prozatím zaznamenaly týmy dobrovolníků, které pomáhají s plněním pytlů pískem. Mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová připomněla, že lidé si pro preventivní ochranu obydlí musí pytly s pískem zařídit sami. 

Kde sehnat protipovodňové pytle

„Profesionální jednotky opravdu neplní a neposkytují pytle s pískem. Lidé si je musí zajistit sami. Nejideálnější jsou jednokomorové pytle z polopropylenu o rozměrech 50 x 80 centimetrů. Je důležité si vždy ověřit, zda se pytel prodává i s úvazem pro snadnější manipulaci," uvedla mluvčí.

Lidé mohou použít také pytle z yuty. Koupit se dají i v prodejnách se zemědělskými produkty. Ve stavebninách mají spíše pytle na suť, které nejsou vhodné na výstavbu ochrany proti vodě. Při plnění pytlů pískem je potřeba pamatovat na to, že jedna třetina musí zůstat prázdná.

Co dělat při povodni

Hasiči si pro lidi v ohrožených oblastech připravili sadu rad. „Lidé v oblastech, pro které platí výstrahy ČHMÚ, by se měli připravit na možnost evakuace. Vyhnout by se měli také cestování do rizikových oblastí a sjíždění rozvodněných toků," uvádí hasiči v seznamu tipů. 

V případě povodní je klíčové sledovat aktuální zpravodajství a mít při ruce nouzová telefonní čísla. Je potřeba vypnout pojistky a uzavřít přívod vody i plynu. Drahý nábytek a cennosti je lepší preventivě odnést do vyšších pater. 

Lidé by měli mít připravený evakuační balíček s nejnutnějšími potřebami, dostatkem pitné vody a trvanlivými potravinami na dva až tři dny. V zavazadle by neměly chybět doklady, hotovost a platební karta, léky a telefon s nabíječkou, v ideální situaci také s plně nabitou powerbankou. V těchto momentech je také vhodné kontaktovat starší nebo hendikepované příbuzné a ujistit se, že nepotřebují pomoc.

Ani v krizových situacích by lidé neměli zapomínat na své mazlíčky a další hospodářská zvířata. Ta je potřeba včas vyvést na vyšší místa. Kočky a psi by během trvání výstrahy měli zůstat doma a pod dostatečnou kontrolou. „Drobné zvířectvo je vhodné preventivně umístit ke známým, v jejichž obydlí nebezpečí nehrozí," radí hasiči.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, počasí, povodně, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na severu Moravy a ve Slezsku vydatně prší, hrozí povodně. Jak se před nimi chránit?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.