Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Opava žádá o prodloužení stavu nebezpečí do konce října. Rozhodnutí je v rukou vlády

Opava požádala o prodloužení stavu nebezpečí, napsala to moravskoslezskému hejtmanovi Josefu Bělicovi. Novinářům to dnes řekl opavský primátor Tomáš Navrátil (oba ANO). Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že prodloužení stavu nebezpečí nad 30 dnů schvaluje vláda, požádat o to musí kraj.

Prodloužení do 30. října

Stav nebezpečí vyhlásil hejtman v Moravskoslezském kraji kvůli záplavám 14. září. „My jsme požádali o prodloužení do 30. října. Šlo to na hejtmana a uvidíme, jestli hejtman posune posunutí toho termínu na vládu," řekl Navrátil.

Stanjura řekl, že podle jeho informací chce o prodloužení stavu nebezpečí požádat i Olomoucký kraj. „Pokud požádá i Moravskoslezský, myslím si, že vláda tomu vyhoví, ale musíme postupovat podle legislativy," řekl ministr, který z Opavy pochází a býval jejím primátorem.

Víc času na sečtení škod

Posunuly by se podle něj například termíny pro sčítání škod. které mají být vyčísleny do sedmi dnů po ukončení stavu nebezpečí. „Už asi bude mnohem přesnější cifra za svoz a uložení odpadu, protože to jsou desítky tisíc tun odpadu navíc, v rámci našeho kraje to budou stovky tisíc tun navíc," řekl Stanjura.

Stav nebezpečí podle něj například umožňuje likvidovat odpad způsobem, jakým se to dělá nyní. „To by za normálního stavu nešlo, musely by být individuální objednávky, individuální smlouvy, podpisy. Takhle to celé řeší samospráva a nakonec to budou platit krizové rezervy obcí, krajů a státu, to je jedna z věcí," řekl ministr.

Pravomoci pro krizové štáby

Za stavu nebezpečí také mají pravomoci krizové štáby - místní krajský či ústřední.

„Podle mě to funguje dobře. Zpětně budeme vyhodnocovat, jestli by se v legislativě nemělo něco změnit. Zatím žádný takový podnět nemám, že by na něco legislativa nebyla připravená. Současně k obnově území budeme postupovat podle zákona, to znamená v okamžiku, kdy skončí stav nebezpečí v posledním kraji, tak ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s ministerstvem financí připraví harmonogram obnovy území," řekl Stanjura.

Pomoc s výběrovými řízeními

Opavský primátor řekl, že pomoc město potřebuje například s výběrovými řízeními. „Potřebujeme, abychom fakt měli jistotu v tom, že když teď nebudeme dělit žádné zakázky, že zpětně nás nikdo nebude stíhat. Protože třeba školy, školky musíme řešit naráz. To jsou dveře, podlahy a tak dál, takže jsou to velké celky, které musíme udělat, a my se nesmíme zastavit v čase, protože za chvilku bude zima a školky a školy musí fungovat. Takže musíme rychle nakoupit dveře, rychle udělat podlahy," řekl Navrátil.

Samospráva podle něj potřebuje mít jistotu, že její postup je v pořádku. „Tady doufám, že stát nám s tím pomůže," řekl primátor.

Rychlý a transparentní postup

Stanjura řekl, že i stát je zadavatel, a je tak ve stejné situaci. „Já jsem slíbil, že ještě dneska zavolám panu předsedovi Úřadu pro ochranu hospodské soutěže, že by bylo dobré, kdyby vydali nějaké metodické pokyny pro zastupitele, pro zadavatele, pro obce, města, ale i kraje, aby věděli jak postupovat," řekl ministr.

Je podle něj potřeba postupovat hlavně rychle, ale současně transparentně. „Myslím, že nikdo nechce dávat něco předraženého, ale pokud bychom měli zakázky velkého rozsahu ve standardním režimu, a když si pak vezmete všechna práva, která mají uchazeči, tak nemůžeme připustit, že budete vybírat něco rok, to prostě není možné," řekl Stanjura.

U zakázky velkého rozsahu se přitom podle něj běžně děje, že trvá rok od vyhlášení zakázky po podpis konkrétní smlouvy s dodavatelem.

„To si prostě nemůže dovolit stát, veřejná správa jako celek, proto potřebujeme dobrou metodiku, aby měli právní jistotu ti, kteří budou zadávat v příštích dnech, týdnech a měsících, že postupují v souladu se zákonem a třeba v souladu s dobrou praxí, kterou doporučuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," dodal Stanjura.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Berger

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, vláda, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opava žádá o prodloužení stavu nebezpečí do konce října. Rozhodnutí je v rukou vlády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.