Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Na obloze by se v noci na neděli opět mohla objevit polární záře

V České republice by o víkendu mohlo být opět možné pozorovat polární záři. Důvodem jsou erupce na Slunci, při kterých se uvolnila plazmatická oblaka a míří částečně i k Zemi, řekl astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Velmi silné sluneční erupce

Přírodní úkaz bylo v Česku naposledy možné sledovat letos o letních prázdninách.

„V průběhu dvou posledních dní došlo na Slunci k velmi silným erupcím. První erupce nastala 2. října a druhá, ještě silnější, ve čtvrtek. Obě dvě vyprodukovaly plazmatické oblaky putující částečně i směrem k Zemi a zejména ta druhá, zatím nejsilnější tohoto slunečního cyklu, by měla způsobit silné polární záře zejména ze soboty na neděli," uvedl Horálek. Přesný čas ale podle něj není možné určit a je potřeba, aby zájemci o pozorování sledovali aktivitu slunečního větru.

Hrozí nepříznivé počasí

„Národní úřad pro oceány a atmosféru v USA předpovídá sílu bouří třídy G3, tedy s polárními zářemi zaznamenatelnými či i viditelnými u nás. Jediný problém je ale nepříznivé počasí, oblačnost by se mohla protrhávat zejména na Karlovarsku a okolo Rakovníka. Na Slovensku okolo Nízkých Tater a na východě. Předpověď se ale stále ještě mění," podotkl Horálek.

Podle něj ale v Česku a na Slovensku lidé nemohou očekávat jasné záře jako v severských oblastech. „Obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky a očima je těžké je spatřit, mimo jiné i kvůli přemíře škodlivého světelného znečištění z měst," řekl Horálek.

Kde získat aktuální informace?

Zájemcům o pozorování polární záře astronom doporučuje sledovat takzvané aurorální monitory například na webech www.solarham.com nebo www.spaceweatherlive.com, případně prostřednictvím mobilní aplikace Aurora Alerts.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Celkem běžné jsou v polárních oblastech, kde jsou viditelné po celé obloze. V Česku bývají naopak obvykle velmi slabé. Nezkušení pozorovatelé si je mohou splést se světelným znečištěním nebo červánky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petra Křížová

Štítky Moravskoslezský kraj, počasí, polární záře, aurora, astronom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obloze by se v noci na neděli opět mohla objevit polární záře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.