Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Veganští aktivisté zveřejnili drastické záběry z kravínů na Vysočině. Zaměstnanci na videu zvířata týrají

Aktivisté ze spolku Zvířata nejíme ve středu 16. října odhalili drastické záběry, které tajně pořídili v tuctu kravínů zejména na Třebíčsku. Tyto kravíny dodávají mléko nejen do největší české mlékárny Madeta. Na záběrech jsou vidět zaměstnanci, kteří krávy bijí, mlátí je tyčemi a kopou do nich. V některých případech je také vláčí za traktorem a vulgárně jim nadávají, popisují aktivisté.

Vina padá na desítky chovů

Podle spolku, který dlouhodobě bojuje proti praktikám mléčného průmyslu, nejde jen o ojedinělé případy nebo pochybení jednotlivců. Podle zástupce spolku Lukáše Vincoura množství zdokumentovaných kravínů nasvědčuje tomu, že jde běžnou rutinu.

„Chceme ukázat, že celý mléčný průmysl je postavený na takovýchto zaměstnancích. Bereme to jako systémové selhání," míní Vincour. Spolek Zvířata Nejíme zdokumentoval kruté praktiky téměř ve stovce chovů, mezi jejichž odběratele patří dalších deset českých mlékáren. Zveřejní je v nejbližších dnech.

„Je potřeba to řešit. Našim největším přáním by bylo transformovat mlékárny na mlékárny rostlinné. Jednotlivé případy jsme už nahlásili veterinární správě, další oznámení postupně přibydou," dodal pro redakci Drbny Vincour.

Konec lží o mléku

Případy týrání, o kterých spolek ví a dlouhodobě je monitoruje, míří k veterinářům. Aktivisté na začátku října odstartovali kampaň MLÉK.O – konec lží o mléku, jejímž cílem je rozbít mylnou představu o šťastných kravách pasoucích se na loukách.

Mlékárna Madeta, která mléka z těchto kravínů odebírá, podle ČTK šokující chování ke zvířatům důrazně odsoudila.

„Společnost Madeta toto šokující chování ke kravám, o kterém jsme neměli povědomí, velmi důrazně odsuzuje a distancuje se od něj. Požádáme státní dozorové orgány, aby v této věci neodkladně zasáhly. S dotčenými dodavateli mléka jsme připraveni ukončit dodavatelsko-odběratelskou smlouvu," sděluje mluvčí Madety Marta Faktorová.

Podepište výzvu za ukončení utrpení krav, vyzývají aktivisté

Životy krav a telat jsou podle ochránců zvířat ve skutečnosti často plné násilí, bití, ubližování a zesměšňování. To ostatně dokazují i tajně pořízené, často drastické záběry. Součástí kampaně je výzva za ukončení utrpení krav v mlékárenském průmyslu. Podle Vincoura bude spolek postupně zveřejňovat také záběry spojené s dalšími velkými mlékárnami.

„Každým nákupem mléčného produktu takové chování podporujete! Je načase se rozhodnout, zda budete dál podporovat utrpení. Podepište výzvu za ukončení utrpení krav a přestaňte podporovat systém, který zneužívá zvířata," vyzývají členové spolku Zvířata Nejíme.

Kruté zacházení na denní bázi

Vincour a další autoři kampaně dále varují před rutinními praktikami v kravínech. Ty sice legální jsou, ale přesto jsou podle aktivistů kruté. „Kravám je jejich čerstvě narozené tele nenávratně odebráno do venkovního boxu, kde je krmeno sušenou mléčnou náhražkou a do měsíce svého věku zažívá bolestivé vypalování rohů bez umrtvení. Krávy jsou často dojené do jejich vyčerpání a neschopné pohybu jsou dovlečeny na jatka, kde jejich bídný život končí," píší aktivisté na webu. 

„Laktace krávy začíná porodem telátka, pro něhož přirozeně mléko vzniká, a je zemědělci stanovená na 305 dní. Po pěti dnech od porodu, kdy se krávě tvoří již zralé mléko, je dojená. V rozmezí 42 až 90 dní od porodu je opět uměle oplodněná. Znamená to, že kráva je dojená a zároveň těhotná," popisují.

Záběry pocházejí hlavně z Vysočiny

Ve středu zveřejněné záběry pocházejí z farem Kožichovice, Slavičky, Kouty, Čáslavice, Stařeč, Budkov, Kostelní Vydří, Velká Lhota, Rudíkov, Růžená, Čechočovice a Třebětice. Většina z nich se nachází v okrese Třebíč na Vysočině.

Redakce Drbny se obrátila na zemědělské družstvo v Kožichovicích. „Vloupali se nám areálů, aby pořídili záběry. Co vám na to mám říct? Chováním některých zaměstnanců jsme samozřejmě šokovaní, nevěděli jsme o tom. Vyvodíme patřičné důsledky," říká Jakub Fukal z farmy na Třebíčsku. Družstvo momentálně vyšetřuje inspekce.

Podle veterinární správy je ze záběrů jednoznačné, že byl porušen zákon na ochranu zvířat proti týrání. Veterináři chystají v dotčených chovech kontrolu. 

Spolek veškeré důkazy předal veterinární správě, která se jimi dál zabývá. Případ špatného zacházení se zvířaty z jatek v Hraběticích na Znojemsku z roku 2022 skončil potrestáním tří zaměstnanců. Muži při vykládce z nákladních aut do prasat a krav kopali, dávali jim elektrošoky a radili si, jak seleti šlápnout na hlavu.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Třebíčsko, kravín, krávy, mléko, Madeta, týrání, záběry, násilí, aktivismus, veganství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veganští aktivisté zveřejnili drastické záběry z kravínů na Vysočině. Zaměstnanci na videu zvířata týrají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.