Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Jak obnovit zaplavené regiony? Ministři představují pomocné programy a dotační balíčky

Domácnosti postižené záplavami dosud od státu dostaly 400 milionů korun. Dalších 136 milionů zamířilo do 19 menších obcí, které je rozdělí několika tisícům rodin. Vláda koncem září také rozhodla, že každý, koho voda zasáhla, obdrží příspěvek v průměrné výši 40 tisíc korun. Peníze budou rozdělovat obce, na pomoc mají nárok všichni bez rozdílu. A ti, kdo materiální či finanční pomoc z různých zdrojů už obdrželi.

Okamžitá finanční pomoc pro domácnosti

Rozdělení peněz mezi jednotlivé domácnosti budou mít na starosti obce, které samy stanoví výši podpory pro konkrétní lidi. „Obce mají maximální svobodu jak rozdělit tyto finanční prostředky. To znamená, je na nich, jakým způsobem dají peníze těm, kteří měli vodu jenom ve sklepě, nebo těm, jejichž domácnost byla kompletně vytopená. Nám do pátku přišlo celkem 22 žádostí z 3300 domácností a my už jsme stihli odeslat finanční prostředky do 19 obcí za zhruba 136 milionů korun. Dále samozřejmě tyto žádosti sbíráme," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) po jednání v Krnově na Bruntálsku.

Obce mohou o podporu pro své obyvatele žádat do konce ledna. Pokud by poptávka přesáhla zatím schválenou miliardu korun, vláda podle ministra uvolní dodatečné peníze.

Povodňové škody

Škoda na státním majetku je 25 až 30 miliard, odhadl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Nicméně, další desítky miliard škod voda napáchala na soukromém, obecním a krajském majetku. Vláda kvůli povodním zvýšila schodek letošního rozpočtu o 30 miliard.

Ministerstvo práce a sociálních věcí prozatím poslalo zasaženým domácnostem 400 milionů korun, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jurečka chystá legislativní úpravu, která zaplatí náhradní ubytování lidem, kteří kvůli povodním přišly o dům. Šlo by přibližně o 15 až 24 tisíc korun měsíčně.

Po sanaci začne obnova regionů, která potrvá dlouho. Hrozí odchod obyvatel z míst, která už teď trpí vylidňováním.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Krnova

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, obnova, pomoc, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak obnovit zaplavené regiony? Ministři představují pomocné programy a dotační balíčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.