Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Slezská nemocnice bude mít do konce roku první část nadzemních koridorů

Slezská nemocnice v Opavě by do konce roku měla dostavět první část nadzemních koridorů, které propojí nemocniční pavilony. Zakázku za zhruba 150 milionů korun financuje Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem zdravotnického zařízení. Nemocnice se už začala připravovat i na výstavbu druhé části, řekl její ředitel Karel Siebert.

Koridory mají pacientům poskytnout komfort při převozu na vyšetření mezi jednotlivými pavilony. Zaměstnancům usnadní práci, nebude ji ovlivňovat počasí. Výstavbu nemocnice připravovala téměř osm let a začala loni v září. "Výstavba koridorů byla dlouhodobě připravovaná investice. Nicméně jsme museli nejdříve řešit rekonstrukce jednotlivých pavilonů, abychom zajistili kvalitnější péči našim pacientům," uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

Stavbu zpočátku provázely problémy. "Mnohé dotazy zájemců v průběhu veřejné zakázky prodlužovaly konečný termín. Z důvodu vysoké inflace byly obavy, jaká bude konečná cena zakázky. Jsem rád, že po počátečních problémech s uzavřením této veřejné zakázky byla stavba úspěšně zahájena a pokračuje podle časového harmonogramu. Nemocnice se konečně koncem roku dočká první větve koridorů, která značně usnadní převoz pacientů a materiálu v areálu nemocnice. Stavbu koridorů považuji za revoluční investici v historii nemocnice," uvedl Siebert.

První větev koridorů propojí na úrovni prvního patra lůžkové pavilony nemocnice, konkrétně pavilony S a V, další napojení koridorů bude na spojovacím krčku pavilonů L a N. "V současné době jsou postaveny všechny nosné sloupy, pokračuje se v instalaci dalších částí tubusů, pracuje se na koridorech nad zemí. Dále probíhá montáž střešních panelů u dodaných konstrukcí u pavilonů L a N. Zároveň už se zde řeší příprava na lití podlah koridorů," popsala aktuální stav mluvčí nemocnice Kamila Bindrová.

Nadzemní tubusové koridory mají kovový trup. Po obou stranách budou prosklené a na střeše budou mít fotovoltaické panely, které mají přispět k úspoře energií. "V současné době připravujeme projektovou dokumentaci pro druhou větev koridorů, která by měla prodloužit současnou první větev do pavilonů H a G. Připravuje se projektově několik verzí, které se mohou cenově pohybovat okolo 70 až 80 milionů korun," doplnil Siebert.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Slezská nemocnice

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slezská nemocnice bude mít do konce roku první část nadzemních koridorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.