Počasí dnes34 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Téměř dvě třetiny obyvatel Moravskoslezského kraje podporuje výstavbu SMR ve svém okolí, ukázal průzkum

Česká populace se dlouhodobě staví k využívání jaderné energie pozitivně. Silný vztah Čechů k jádru potvrdily i výsledky aktuálního průzkumu agentury NMS Market Research. Odpovědi z Moravskoslezského kraje, který je horkým kandidátem pro výstavbu jednoho z prvních malých modulárních reaktorů v Česku, ukázaly, že jeho obyvatelé vnímají výstavbu nového jaderného zdroje jako příležitost.

S ohledem na rostoucí energetickou spotřebu a odklon od fosilních paliv bude potřeba najít nové bezemisní zdroje stabilní a bezpečné energie. Jednou z cest jsou malé modulární reaktory (SMR). SMR budou mít zásadní dopad na regiony, ve kterých bude technologie nasazena. Kromě Temelína, kde má vzniknout první česká lokalita s SMR, se bude jejich výstavba týkat hlavně uhelných regionů, kde je možné využít infrastrukturu a personál uhelných elektráren. Takový scénář je na stole konkrétně v Dětmarovicích, kde by se mělo přestat vyrábět teplo z uhlí nejpozději v roce 2026.

S výstavbou nových jaderných zdrojů se logicky pojí důvěra v tuto technologii - a ta je vysoká. 57 % obyvatel Moravskoslezského kraje by bylo pro vybudování malého modulárního reaktoru v jejich oblasti, což je pozitivní číslo a také vzkaz pro všechny, kteří mají ambici se na těchto projektech podílet. SMR do uhelných regionů nepřinesou pouze dostupnou a bezemisní energii, ale také nová a vysoce kvalifikovaná pracovní místa. Dle výsledků z průzkumu jsou si toho lidé vědomi, 42 % obyvatel Moravskoslezského kraje považuje vytvoření nových pracovních míst za přínosné a 52 % vidí jako příležitost uplatnění českých technologií při výstavbě nových jaderných zdrojů.

Westinghouse je nejznámějším poskytovatelem technologie SMR

Začátkem devadesátých let se americký Westinghouse stal strategickým dodavatelem řídících a kontrolních systémů, čímž se nahradil původní plán instalovat zastaralejší sovětské systémy. Smlouva z počátku 90. let pomohla společnosti Westinghouse vybudovat v České republice spolehlivou síť tuzemských partnerů, a není proto divu, že z portfolia potenciálních dodavatelů jaderné technologie SMR, je společnost Westinghouse nejznámější značkou, jak ukázal průzkum.

SMR poskytne dlouhodobé zakázky českým firmám

Malé modulární reaktory mají mnoho výhod, jednou z nich je jejich modularita. To znamená, že čím více se jich vyrobí, tím finančně výhodnější to bude. I proto aktualizovaná energetická koncepce počítá s více malými reaktory, které svou sériovou výrobou mohou nabídnout mnoho dlouhodobých zakázek českým firmám. „Firmy, které se budou podílet na nasazení prvních SMR, budou mít obrovskou výhodu nejen pro další projekty v Česku, ale vytvoří si i exportní potenciál pro globální trhy. Zájem ve světě je velký a stále roste. Přednost malých modulárních reaktorů je  v jejich širším uplatnění nejen pro výrobu energie, ale také např. tepla, vodíku či odsolování vody,” říká k výhodám SMR prezident Westinghouse pro Česko a Slovensko Petr Brzezina.

Průzkum na zadání společnosti Westinghouse Electric Company realizovala agentura NMS Market Research. Záštitu šetření poskytla Aliance české energetiky (CPIA).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Westinghouse Electric Company

Štítky jaderná energetika, průzkum, Moravskoslezský kraj, paliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř dvě třetiny obyvatel Moravskoslezského kraje podporuje výstavbu SMR ve svém okolí, ukázal průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.