Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Neděle 4. srpna 2024  |  Svátek má Dominik
Bez reklam

Terapie virtuální realitou. Ostravští senioři si v imaginárním světě zlepšují fyzické i mentální dovednosti

Virtuální realita v rukou ostravských seniorů není jen zábava, slouží také jako terapie. Klienti ostravských domovů pro seniory mají možnost využívat nejnovější technologie pro zlepšení fyzické i mentální kondice. Pomocí virtuální reality se senioři ocitají v imaginárním světě, kde mohou zábavnou formou plnit úkoly dle vybraného programu. Zlepšují tak nejen své motorické a kognitivní schopnosti, ale cvičení jim poskytuje příjemné zpestření každodenní rutiny.  

Virtuální realita se z herního a zábavního průmyslu přenáší i do dalších odvětví, jako je třeba zdravotnictví, kde se používá coby doplněk běžných rehabilitačních metod. Ostrava se rozhodla tuto pomůcky využít ve svých příspěvkových organizacích, které pečují o seniory.

„Pilotní aktivizační programy ve virtuální realitě byly již v loňském roce zahájeny v Domově Iris, kde je klienti velice dobře přijali a evidentně přinášely pozitivní efekty. Proto jsme se letos rozhodli rozšířit využívání této inovativní metody také v dalších dvou ostravských domovech pro seniory, a to v Domově Korýtko a v Domově Slunečnice,“ řekl náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

Město navázalo spolupráci se společností VR Vitalis, která se tvorbou rehabilitačních programů ve virtuální realitě zabývá. „Programy vyvíjíme s týmem odborníků tak, aby to přineslo pacientům co největší přínos. Programy pro seniory jsou designované na zlepšení motorických schopností, kognitivních funkcí i psychiky. V porovnání s používáním běžných rehabilitačních pomůcek s pohledem do 3D virtuálního světa se rozsah pohybu horních i dolních končetin a zad výrazně zvyšuje a tím i efekt cvičení. Některé moduly jsou zaměřeny na aktivizaci seniorů, tedy na mentální stránku,“ vysvětlila ředitelka VR Vitalis Jana Trdá.

Nové metody už přináší výsledky. „Virtuální brýle mohou senioři využívat pouze jednotlivě, ale zjistili jsme, že je to také skvělý nástroj k týmové aktivitě. Sdílíme probíhající virtuální rehabilitaci na obrazovce, senioři tak mohou sledovat výkony svých přátel, vzájemně se povzbuzují, porovnávají své výsledky, a to je přirozená motivace k maximálnímu úsilí v procesu rehabilitace, navíc dobrá nálada je to, co v našem zařízení vítáme nejvíce," okomentovala ergoteapeutka Domova Iris Silvie Švecová.

Ostrava zvažuje rozšíření virtuálních rehabilitací i do dalších zařízení, a to aktuálně do domovů Slunovrat a Sluníčko. Odhadovaná výše ročních nákladů na pronájem jedné sady certifikovaných rehabilitačních pomůcek včetně modulů pro rok 2024 je 48 tisíc korun.

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martina Kohutová

Štítky virtuální realita, domov pro seniory, senioři, Ostrava, rehabilitace, pohyb, aktivity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terapie virtuální realitou. Ostravští senioři si v imaginárním světě zlepšují fyzické i mentální dovednosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.