Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Moravskoslezská rada schválila poskytnutí půjček zaměstnancům společnosti LEPO

Rada Moravskoslezského kraje dnes schválila poskytnutí bezúročných půjček zaměstnancům zadlužené společnosti Liberty Engineering Products Ostrava (LEPO), kteří nedostali výplaty. Půjčit si můžou 25 tisíc korun, které budou muset splatit jednorázově do konce roku. Novinářům to dnes sdělila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. LEPO je dceřinou firmou huti Liberty Ostrava, pracuje v ní zhruba 180 lidí. Kraj vyplácel půjčky také zaměstnancům Liberty Ostrava.

LEPO vyrábí odlitky z šedé a tvárné litiny, železniční dvojkolí či lokomotivní, vagonové a tramvajové nápravy. V insolvenčním návrhu, který na sebe firma podala tento týden sama, uvedla, že má dluhy za více než 4,5 milionu korun. Bezúročné půjčky od kraje mají zaměstnancům pomoci překlenout nejnáročnější období, kdy by se mohli ocitnout bez příjmů, než dostanou náhradu mzdy vyplacenou úřadem práce.

"Situace v Moravskoslezském kraji eskaluje. Liberty oznámila hromadné propouštění více než dvou tisícovek zaměstnanců, končí integrovaná výroba oceli v regionu, v insolvenci se ocitla dceřiná společnost LEPO. To vše bude znamenat sociální otřes v našem kraji, který se samozřejmě v rámci svých možností a kompetencí pokusíme mírnit," uvedl hejtman Josef Bělica (ANO).

Kraj už vyplácel půjčky zaměstnancům Liberty Ostrava. Požádalo o ně 654 pracovníků, kraj jim půjčil dohromady 16,35 milionu korun. Podle hejtmana půjčky zafungovaly skvěle. "Stejnou nabídku teď máme i pro zaměstnance společnosti LEPO, která se ocitla v insolvenci. Zabráníme tak tomu, aby se 180 lidí dostalo do ještě svízelnější situace nebo dokonce dluhových pastí. Podmínky půjček budou stejné jako pro lidi z Liberty," uvedl Bělica.

O 25 tisíc korun budou moci žádat občané České republiky s trvalým pobytem na území Moravskoslezského kraje. Musí být zaměstnáni ve společnosti LEPO minimálně k 30. červnu tohoto roku. O půjčku mohou lidé žádat od pátku 26. července v budově krajského úřadu.

"Princip bude stejný jako v případě půjček pro lidi z Liberty. Bude potřeba osobně odevzdat podepsanou žádost, kterou hejtmanství posoudí, schválí krajská rada a podepíše zástupce úřadu. Tento oběma stranami podepsaný dokument bude rovnou také smlouvou o půjčce, kterou si bude muset žadatel osobně zpět převzít. Až tímto okamžikem smlouva nabude platnost. Z krajského účtu odejde platba následující pracovní den. Dbáme opět na to, aby byl tento proces co nejefektivnější a nejrychlejší," uvedl Bělica.

Lidem z Liberty i LEPO bude poskytovat poradenství krajská organizace Moravskoslezský pakt zaměstnanosti. V provozu bude od pátku opět i bezplatná poradenská linka 800 023 800, a to ve všední dny od 08:00 do 15:00 hodin.

"Odborníci z MS Paktu jim jsou k dispozici se svým profesním nebo například i právním poradenstvím. Ve spolupráci s úřadem práce také mohou lidi propojovat s potenciálními zaměstnavateli," uvedl hejtman.

Připomněl, že na konci června bylo v kraji evidováno 42.423 nezaměstnaných, pro které měl úřad práce k dispozici 11.745 pracovních míst. "Z toho je asi polovina míst, na která by teoreticky mohli pracovníci z Liberty nastoupit. Jsou to pozice opravářů, řemeslníků nebo obsluhy strojů a zařízení. O práci ovšem přijdou hlavně lidé kvalifikovaní ve specifickém oboru, jako je huťařina. Práce v tomto odvětví tolik v regionu není. Takže bude nutné, aby se zájemci o práci rekvalifikovali nebo nastoupili do nekvalifikovaných oborů, tím jim ale výrazně klesnou mzdy," uvedl hejtman. Upozornil, že na jmenovaná volná místa připadá 3,6 uchazeče.

Bělica uvedl, že je zklamaný z laxního přístupu české vlády. "Několikrát jsem apeloval na stát a na ministra (průmyslu a obchodu Jozefa) Síkelu (STAN), aby byli aktivní, aby se stát společnost pokusil převzít a zachoval integrovanou výrobu oceli v České republice. Vláda ovšem směrem k našemu kraji zatím neudělala nic. Věřím, že alespoň podpoří případného investora, aby převzal druhovýrobu, což by zachovalo část pracovních míst v rámci Liberty. Také doufám, že ministerstvo práce a sociálních věcí vyhoví odborářům, kteří žádali, aby zaměstnanci huti, kteří se blíží důchodovému věku, mohli odejít bez jakýchkoliv sankcí do předčasné penze," uvedl Bělica. Trojice ministrů bude dnes od 11:00 v Praze jednat se zástupci firmy Moravia Steel o jejích plánech na možné převzetí části huti Liberty Ostrava.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma. V úterý Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Podle odborů má odejít až 2600 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, hutě, správa, sociální, kraje, insolvence, Liberty Ostrava, Liberty Engineering Products Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezská rada schválila poskytnutí půjček zaměstnancům společnosti LEPO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.