Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Telemedicína pomůže s diagnózou i zhoršením stavu. Třinečtí kardiologové hlídají své pacienty na dálku

Telemedicínské centrum Nemocnice Agel v Třinci na Frýdecko-Místecku rozšířilo nabídku svých služeb a nově dálkově monitoruje pacienty ohrožené srdečním selháním. U pacientů v domácím prostředí průběžně sleduje klíčové zdravotní ukazatele. Během uplynulého měsíce byly do programu zařazeny první dvě desítky pacientů a nyní k nim přibylo dalších 20, řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Výhody telemedicíny

Podle ní telemedicína snižuje nutnost hospitalizace pacientů a umožňuje i rychlejší zásah lékařů při zhoršení stavu. „Srdeční selhání je závažné onemocnění, jehož výskyt v posledních letech velmi narůstá, a které vyžaduje pravidelné sledování. Díky novým systémům můžeme pacientům poskytnout komplexnější péči a rychleji reagovat na změny v jejich zdravotním stavu. Naše pilotní studie ukázala, že pacienti jsou schopni přístroje sami obsluhovat a jejich zkušenosti jsou velmi pozitivní,“ uvedl primář Telemedicínského centra Jan Chovančík.

Speciální kufřík od kardiologa

Pacienti zahrnutí do programu dostali při návštěvě svého kardiologa speciální kufřík se sadou přístrojů ke sledování vybraných životních funkcí. „Tento set obsahoval zařízení pro sledování EKG, tepové frekvence, hmotnosti a saturace, které pacienti používají v domácím prostředí. Vybrané parametry jsou odesílány přes aplikace a vyhodnocovány pracovníky centra," uvedla mluvčí.

Snazší cesta ke správné diagnóze

Dálkové monitorování pacientů používá třinecké Telemedicínské centrum dva roky. Dosud se zaměřovalo především na sledování pacientů s poruchami srdečního rytmu. Právě srdeční arytmii je podle mluvčí mnohdy obtížné zachytit při běžném EKG vyšetření v ambulanci, protože jsou její projevy často velmi nahodilé a nepravidelné.

„Dálkový monitoring umožňuje dlouhodobé sledování, a tím i včasné zachycení epizod arytmie, což pacientům významně zkracuje cestu ke správné diagnostice. Za poměrně krátkou dobu jsme zachytili také několik specifických arytmií, které poté mohly být cíleně léčeny," doplnil Chovančík.

Telemedicínské centrum tvoří lékaři i tým biomedicínských inženýrů a techniků. Zaměřuje se nejen na dálkové sledování pacientů, ale také na využití moderních technologií, jako je 3D tisk a virtuální realita, například při plánování srdečních operací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Frýdecko-Místecko, Třinec, zdraví, kardiologie, lékaři, srdce, nemocnice, telemedicína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telemedicína pomůže s diagnózou i zhoršením stavu. Třinečtí kardiologové hlídají své pacienty na dálku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.