Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Prodejem nekolkovaných cigaret si přišli na několik milionů. Čtyřlístku mužů teď hrozí až osm let za mřížemi

Kriminalisté z Frýdku-Místku obvinili trojici mužů, která si prodejem 500 tisíc nekolkovaných cigaret vydělala několik milionů korun. Tabákové padělky byly nezdaněné dovážené ze zahraničí. Mužům teď hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Padělané cigarety a krácení daní

Případem se v kvetnu minulého roku začala zabývat Celní správa. Vyšetřování vedlo k zadržení tří mužů, kteří obchodovali s nezdaněnými cigaretami bez platných tabákových nálepek. Při domovoních prohlídkách u můžů z Ostravska, Frýdecko-Místecka a jednoho cizince se našlo téměř 160 tisíc kusů nekolkovaných cigaret, finanční hotovost bezmála 900 tisíc korun, 40 tisíc euro a na účtech pak víc jak 2 miliony korun. Zajištěna byla také dvě motorová vozidla. 

Rozšíření trestního stíhání

Případ posléze převzali kriminalisté z Frýdku-Místku. „Navázali na práci celníků a zahájili trestní stíhání. Trojici mužů obvinili z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Vyžádali si znalecká zkoumání zajištěných cigaret, ze kterých vyplynulo, že se jedná o padělky. V návaznosti na nové důkazy stíhání rozšířili o pětašedesátiletého muže z Karvinska," vysvětlila policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

Zahraniční dovoz

Cizinec měl ze sousedního státu převážet na Frýdecko-Místecko cigarety bez platných tabákových nálepek a bez příslušných dokladů prokazujících jejich zdanění. Ty měl následně distribuovat odběratelům v regionu.

Jedním z nich byl také muž z Ostravska, který cigarety od cizince poskytnul dvěma mužům z Frýdecko-Místecka a Karvinska. Ti je pak měli prodávat konečným spotřebitelům. Celkem šlo asi o 500 tisíc nekolkovaných cigaret.

Chyceni při činu

„Zadržení prvních dvou mužů proběhlo přímo při činu, tedy při překládání kartonů cigaret z vozidel. Obvinění si při své činnosti počínali velmi obezřetně, s nezdaněnými a nekolkovanými cigaretami manipulovali především na odlehlých místech," popsala Kubzová.

Muži vše popřeli, jeden z nich se doznal částečně. „Svým jednáním měli způsobit celkovou škodu únikem na spotřební dani, která by se mohla vyšplhat až k 5 milionům korun. U cizince a muže z Ostravska byl soudem akceptován návrh na vzetí do vazby, u dalších dvou mužů je trestní stíhání vedeno na svobodě. V případě odsouzení hrozí obviněným až osmiletý pobyt za mřížemi," doplnila mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením PČR

Štítky Frýdek-Místek, celníci, cigarety, peníze, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodejem nekolkovaných cigaret si přišli na několik milionů. Čtyřlístku mužů teď hrozí až osm let za mřížemi  |  Krimi  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.