Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Falešní bankéři opět řádí. Připravili rozrušené ženy ze severní Moravy o miliony

Chtěly ochránit své peníze, naletěly ale podvodníkům a přišly o miliony. Falešní bankéři dvě ženy z Opavy a Karviné oklamali stejným způsobem. Každá z poškozených jim v panice na neznámé účty poslala více než dva a půl milionu korun.

Vše proběhlo během několika minut

Okradená žena se na opavské policisty obrátila v polovině září. Poškozené telefonoval údajný pracovník jedné banky, a sdělil jí, že na její identitu neznámá žena požádala o úvěr téměř 300 tisíc korun. Dále po poškozené žádal, aby mu potvrdila své osobní údaje, což žena odmítla s tím, že ani není klientkou této banky.

„Volající chtěl tedy vědět, ve kterém bankovním domě má účet, což mu žena sdělila. Řekl jí, že banku upozorní na zneužití jejích osobních údajů s tím, že ji budou následně kontaktovat. Také na ni apeloval, aby pro zdárné ověření, jak mohlo dojít ke zneužití jejich osobních dokladů, o jejich komunikaci s nikým nehovořila," popsala případ policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Asi za pět minut se poškozená opravdu dočkala druhého hovoru, tentokrát mluvila s údajnou pracovnicí své banky. Ta ji ubezpečila, že ji kontaktuje bezpečnostní pracovník. 

Bezpečnostní analytik Jiří, jak se muž představil, ženu přesvědčil, že pachatel může mít přístup ke všem jejím úsporám. Navrhl dva postupy. Jedním bylo zablokovat účet, ale to žena odmítla s tím, že s penězi potřebuje disponovat. Druhým bylo převedení veškerých financí na garanční účty, s čímž souhlasila. Na účty, které ji muž poskytl, převedla nejen své osobní, ale také firemní peníze, celkem více než dva a půl milionů korun. 

„Veškerá komunikace probíhala v rozsahu necelé půl hodiny. Všichni volající byli velice přesvědčiví a skvělí manipulátoři," doplnila Vlčková. Jakmile ženě došlo, že je obětí podvodu, už bylo pozdě. Peníze zmizely.

Stejný modus operandi

Naprosto stejný případ vyšetřují kriminalisté z Karviné. Neznámá pracovnice banky ženě sdělila, že má pro ni nachystaný úvěr ve výši 250 000 korun, o který měla požádat. Měla tak učinit osobně a předložit občanský průkaz.

„Poškozená sdělila, že o žádné peníze nežádala a ani u této banky nemá účet. Neznámá jí tedy postrašila, že se zřejmě jedná o podvod, a že ji bude kontaktovat expert, který se touto problematikou zabývá," vysvětlila Vlčková. 

Poškozené během několika minut zavolal muž a přesvědčil ji, že je její bankovní účet ohrožený. Doporučil jí, aby peníze převedla na jiné účty, kde budou v bezpečí, což žena ve více než dvaceti transakcích učinila.

„Volající ji ubezpečil, že bude mít zřízený nový bankovní účet, ke kterému poslal odkaz a heslo s tím, že účet bude aktivní zhruba za dvě hodiny. Dále ženě řekl, že vše sám oznámí policii, a také poradil, aby si požádala o nový občanský průkaz. V krátkém čase poškozenou kontaktovali z banky, u které má účet, že evidují podezřelé transakce, a že se zřejmě stala obětí podvodu," doplnila policejní mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezská kraj, Opava, Karviná, krimi, podvod, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešní bankéři opět řádí. Připravili rozrušené ženy ze severní Moravy o miliony  |  Krimi  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.