Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Převlékli se za hokejové fanoušky a během mistrovství přepadli směnárnu. Lupiče teď čeká vězení

Trojlístek lupičů v květnu oblékl dresy francouzského hokejového týmu a s pistolí v ruce přepadl směnárnu. Zaměstnankyně provozovny se začala bránit. Protože spustila nouzové tlačítko, pachatelé nakonec odešli bez peněz. Namísto několika milionů si odnesli jen svazek klíčů. Za loupežné přepadení během ostravského mistrovství světa v ledním hokeji je nyní stíhá policie.

Dva loupili, třetí plánoval

Kriminalisté muže dopadli. Dva z nich, Čecha a Slováka, stíhají z loupeže. Třetím obviněným je Slovák, který měl celé přepadení vymyslet a zorganizovat, Na místě ale nebyl. Čelí proto obvinění z organizování loupeže. Trojici mužů momentálně hrozí dva až deset let vězení, řekl kriminalista Radim Bena.

„Dva z obviněných si v oficiálním obchodě ve fanzóně u ostravské haly koupili originální dresy a čepice francouzského týmu a krátce před loupeží si je oblékli. Obličeje si pomalovali barvami francouzské trikolory. Takto maskovaní a s pistolí v ruce vstoupili do směnárny," popsal Bena.

Přepadení se nepovedlo

Přepadení se jim ale nepovedlo. Žena za přepážkou se rozhodla bránit. S jedním mužem se prala, přičemž se jí podařilo zmáčknout nouzové tlačítko. „V tom okamžiku lupiči z místa utekli. Třetí, který vše organizoval, v té době čekal v pronajatém bytě," řekl Bena. Opakovaně trestaný třiatřicetiletý Slovák podle kriminalisty vše vymyslel, řídil a financoval.

Kriminalisté lupiče odhalili podle batohů. Vystopovali obchod, kde je koupili, a z kamerových záznamů získali jejich tváře. V obchodě s hokejovými dresy pak našli i jejich platební kartu.

Neví se, zda šlo o skutečnou zbraň

Zloději si měli počínat velmi sofistikovaně. Několik týdnů před přepadením si v metropoli pronajali byt. Pro loupež si vybrali den, kdy večer hrála Francie s Polskem. „Pachatelé ale nebyli žádní fanoušci hokeje. Šampionát je vůbec nezajímal," poznamenal Bena.

První dva muže kriminalisté zadrželi po několika týdnech. Přijeli totiž do Ostravy vyklidit pronajatý byt. Třetí se pak téměř tři měsíce skrýval.

Nakonec se ostravské policii sám přihlásil i se svým advokátem. Dva jsou nyní ve vazbě, jeden zůstal na svobodě. Ve vězení mohou strávit deset let. Je pravděpodobné, že loupeží měli naplánováno více. Nikdo z obviněných to ale nepotvrdil. Policisté nenašli ani zbraň, kterou obsluhu směnárny ohrožovali. Takže netušíme, zda to byla skutečná pistole, plynovka nebo hračka," řekl Bena.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením PČR

Štítky Ostrava, hokej, mistrovství, lupič, přepadení, směnárna, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Převlékli se za hokejové fanoušky a během mistrovství přepadli směnárnu. Lupiče teď čeká vězení  |  Krimi  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.