Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Ostrava. České zlato smícháno s modrobílou evropskou radostí

Ostravské Masarykovo náměstí zažívalo v nedělní noci vlny radosti. Fanoušci české hokejové reprezentace centrální ostravské náměstí zcela zaplnili, místy zde nebylo k hnutí. Všichni přišli sledovat přenos rozhodujícího hokejového utkání mistrovství světa na velkoplošné obrazovce o velikosti 9 x 5 metrů. Když zazněl závěrečný hvizd, který znamenal zlato pro český tým, náměstí bouřilo nadšením.

Pasta, hej, hej, hej

Velkoplošná obrazovku nechalo na náměstí na čtyři závěrečné zápasy turnaje instalovat město Ostrava. Zatímco v sobotu dorazilo na zápas naší reprezentace se Švédy okolo dvou tisíc hokejových fanoušků, na večerní nedělní finále přišlo minimálně třikrát tolik. Někteří mladší dokonce vylezli i na stromy, aby lépe viděli.

„Včera jsme tady přáli Švédům, ať si zahrají v boji o třetí místo, tak dnes popřejme Švýcarům, ať mají stříbrnou medaili,“ zdravil diváky před začátkem zápasu primátor Jan Dohnal (ODS). Předpověděl, že Češi zvítězí nad Švýcary 4:1.

Pak už začaly dlouhé bezgólové minuty, kdy naši sváděli se Švýcary vyrovnaný souboj. Lidé na náměstí se bavili mexickými vlnami a skákali do rytmu hesla kdo neskáče, není Čech. Stáli v dlouhých frontách na pivo u narychlo zbudovaných venkovních výčepů místních restaurací. Vše se odehrávalo bez vážnějších incidentů, Ostrava se bavila hokejem. Kdo zápas sledoval, ví, že ve třetí třetině po dlouhém napětí přišlo konečně vysvobození gólem Davida Pastrňáka.

Po skončení zápasu se objevila na náměstí pyrotechnika a české prapory nad hlavami šťastných fandů. Samozřejmě zněla česká hymna i We Are The Champions. A také poněkud zaktualizovaný baníkovský popěvek: „Davip p..o Pasta, p..o hej, hej, hej,“ opěvovali fanoušci střelce gólu Davida Pastrňáka. Je to jejich hrdina, tím spíš, že „Pasta“ je rodákem z nedalekého Havířova.

Baník, Baník, Baník

Pro příznivce sportu v Ostravě byla nedělní noc a zisk zlata českého národního hokejového týmu vyvrcholením až neuvěřitelně úspěšného dne. Vše začalo již v dopoledních hodinách, kdy se baníkovský tým B porazil 2:0 Uherský Brod, a tak se po opravdu dlouhých 56 letech probojoval do druhé ligy. Odpoledne pak tým A FC Baník Ostrava porazil vysokým rozdílem 6:0 Slovácko a zajistil si tak po čtrnácti letech účast v evropských pohárech. A do třetice přišlo právě hokejové zlato. Zkrátka, v Ostravě bylo v neděli rozhodně co slavit.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky lední hokej, mistrovství světa, zlatá medaile, vítězství, fanoušci, Ostrava, Baník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava. České zlato smícháno s modrobílou evropskou radostí  |  Hokej  |  Sport  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.