Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

V Českém Těšíně ve středu v noci hořela střecha Obchodní akademie. Požár se rozšířil i na základní školu

, aktualizováno 2. srpna 2024, 8:30

Moravskoslezští hasiči i nadále likvidují požár střechy Obchodní akademie v Českém Těšíně na Karvinsku. Oheň se rozšířil už i na sousední základní školu. Na místo míří statik. Novinářům to dnes ráno sdělila mluvčí krajských hasičů Kamila Langerová. Požár byl kolem 13 hodin lokalizován, hasiči nicméně nadále zůstávají na místě a hasí zbývající ohniska.

Střecha Obchodní akademie v ulici Sokola-Tůmy začala hořet ve středu večer, hasiči kvůli tomu vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. „Během noci snížili hasiči stupeň požárního poplachu na druhý. Nicméně i přes veškeré jejich úsilí se skrytým šířením složitou střešní konstrukcí požár rozšířil i na střechu základní školy. Vzhledem k tomu, že došlo k uvolňování atiky na budově obchodní akademie, bude na místo povolán statik," uvedla okolo sedmé hodiny mluvčí.

Při požáru akademie u Masarykových sadů nebyl nikdo zraněn. Na místě zasahuje 19 jednotek hasišů s 22 kusy techniky, uvedla ve středu večer mluvčí. „Zásah je veden jak z vnější strany budovy z výškové techniky, tak zevnitř," doplnila Langerová. 

Práci hasičům ztěžuje složitá konstrukce střechy, uvedli na síti X. K čtvrteční deváté hodině na místě zasahuje 9 jednotek hasičů. Ti provádí nejen hasební práce, ale také vynášejí důležité dokumenty a výpočetní techniku z obou budov. Během noci na obou objektech rozebírali střešní konstrukci a hledali skrytá ohniska požáru.

„Karvinští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel. Z důvodu dosud probíhajících hasebních prací nebyl umožněn vstup na požářiště a nemohlo být ohledáno místo. Na zjišťování příčiny požáru policisté úzce spolupracují s hasiči," uvedla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Postupně se snižuje počet zasahujících hasičů. „V noci na pátek došlo ke snížení stupně požárního poplachu, a to na první. V současné chvíli zásah ještě stále trvá, na místě jsou momentálně dvě jednotky hasičů," uvedla Langerová.

Studenti základní školy i Obchodní akademie se kvůli požáru budou muset po prázdninách učit v náhradních prostorách. Obchodní akademie je krajskou školou, zrovna se v ní prováděla obměna elektroinstalace, pracovalo se ale ve spodních patrech školy. Mluvčí kraje Nikola Birklenová ve čtvrtek uvedla, že lze předpokládat, že škoda způsobená požárem bude desítky milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením HZS MSK

Štítky Karvinsko, Český Těšín, oheň, požár, obchodní akademie, střecha, základní škola, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Těšíně ve středu v noci hořela střecha Obchodní akademie. Požár se rozšířil i na základní školu  |  Karvinsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.