Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Oprava protržené hráze v opavské části Palhanec začne v nejbližších dnech

Oprava protržené hráze u opavských částí Palhanec a Karlovec začne v nejbližších dnech. Povodí Odry už nechalo připravit příjezdové komunikace, řekla mluvčí státního podniku Šárka Vlčková. Hráz se protrhla 15. září na dvou místech, v celkové délce několika desítek metrů.

Výrazně se pak zhoršila situace právě v opavských částech Palhanec a Karlovec. Některé obyvatele z tamních domů zachraňovaly vrtulníky.

„Probíhá příprava staveniště. Už máme připraveny příjezdové cesty. Vybraná stavební firma by s pracemi měla začít ještě tento týden, nejpozději začátkem příštího," uvedla Vlčková. Podle ní nepůjde jen o provizorní opravu. „Hráz se bude opravovat do finálního stavu," řekla.

Povodí Odry nyní sleduje počasí. V případě intenzivnějších dešťů je protržená hráz nebezpečná pro Opavu. „Aktuálně deště podle předpovědi nehrozí. Pokud by se to změnilo, situaci máme stále pod kontrolou. Společně s hasiči máme připravené gumové vaky, kterými by se netěsnící hráze utěsnily," řekla.

Mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný řekl, že vinou protržené hráze se situace v Palhanci a Karlovci 15. září značně zhoršila. „Voda by se tam sice dostala, proud by ale nebyl tak silný," řekl.

Právě silný proudu v oblasti uvěznil několik lidí. Ze střech či plotů je zachraňovaly posádky vrtulníku. „Stalo se, že lidé uvízli třeba na plotě a musel je zachraňovat vrtulník," řekl Konečný. Proud byl podle něj tak silný, že strhával i těžkou techniku hasičů. Vrtulník tak byl jedinou možností.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Ficek

Štítky Opava, záplavy, hráz, Palhanec, defekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava protržené hráze v opavské části Palhanec začne v nejbližších dnech  |  Opavsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.