Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Opavské domácnosti zasažené povodněmi dostanou dvacet tisíc korun. Peníze vyplatí magistrát

Opavský magistrát vyplatí okamžitou finanční pomoc 20 000 korun každé domácnosti postižené povodněmi. Úředníci už vyrazili do terénu, kde budou se zájemci žádosti řešit. Rozhodnutí schválila rada. Celkem na tuto pomoc město vyčlenilo 34 milionů korun, řekl mluvčí města Roman Konečný.

Jde o první rychlou pomoc, která má sloužit na pokrytí aktuálně nejdůležitějších výdajů rodin. „V oblastech, které zasáhla povodeň, máme 1700 domácností. Ne všichni ale budou žádat či splní podmínky. Celkem jsme na tuto pomoc v rozpočtu vyčlenili 34 milionů korun," uvedl Konečný.

Město dál bojuje s odvozem nahromaděného povodňového odpadu. Toho jsou tisíce tun. Radnice jej z ulic nechala svážet do areálu Dukelských kasáren. Ten se už ale naplnil. „Museli jsme jej dočasně uzavřít. Nyní řešíme odvoz odpadu na skládky v okolí," uvedl Konečný. Dočasně mají lidé povodňové odpady vozit do lokality svatá Anna, kde je ještě možnost jeho uložení v bývalých silážních jámách.

Voda v Opavě zasáhla plochu okolo deseti kilometrů čtverečních, na které je 6500 staveb. Značně utrpěl i útulek. „Evakuaci zvířat jsme řešili už v sobotu ráno. Část jsme nechali převézt do útulku v Ostravě-Třebovicích. O část se stará veterinář," uvedl Konečný. Dodal, že povodeň pak zničila téměř veškeré vybavení útulku. Bude potřebovat nové výběhy i kotce. Opravu bude potřebovat i správní budova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Berger

Štítky Opava, záplavy, pomoc, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opavské domácnosti zasažené povodněmi dostanou dvacet tisíc korun. Peníze vyplatí magistrát  |  Opavsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.