Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V obchodním domě Breda stavbaři při rekonstrukci objevili přibližně sto let staré schodiště

Při rekonstrukci bývalého obchodního domu Breda v Opavě stavbaři objevili přibližně sto let staré schodiště. Patřilo k budově bývalého obchodního domu, který v roce 1927 nechal přestavět architekt a krnovský rodák Leopold Bauer. V době otevření v roce 1928 to byl největší obchodní dům v republice.

Správce budovy Marek Zygula sdělil, že schodiště se našlo náhodou při řešení průsaků spodní vody. Na jednom místě stavbaři udělali sondu, která dutinu odhalila. Objevené ocelové schodiště pokryté parketami bylo součástí vstupu do prodejny s domácími potřebami, která se nacházela ve druhém podzemním podlaží bývalého obchodního domu. Tedy asi sedm metrů pod Náměstím Republiky.

Funkční podle Zyguly bylo ještě v době, kdy se objekt představoval a vznikala současná Breda. "Nakonec se ale schodiště zazdilo a zadělalo betonovým stropem," řekl. S ohledem na památkovou ochranu objektu musí být schodiště zakomponováno do projektu rekonstrukce. Ta začala loni v květnu a celkem bude stát okolo 300 milionů korun.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) dodal, že stavební firma už vyměnila všechna okna na dvou stranách budovy a kompletně opravila fasádu. "Vyčištěny jsou zcela všechny vnitřní prostory. Hotová je i nová vodovodní přípojka," uvedl. Momentálně se podle něj koná architektonická soutěž na využití Bredy. Do ní se přihlásilo 40 zájemců. Pět z nich prošlo do dalšího kola. Finální návrh bude znám v polovině června.

Ikonickou budovu slavného architekta město koupilo předloni.

Šunka, Hukvaldské mrkvánky nebo Medová zmrzlina. Další výrobky mají značku Regionální potravina

Trhané hovězí ze Šilheřovic, mořkovská Tatínkova šunka, Hukvaldské mrkvánky nebo třeba Medová zmrzlina s černým pepřem z Palkovic. To jsou některé výrobky z Moravskoslezského kraje, které letos získaly značku Regionální potravina. Soutěž chce...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alexandr Satinský / Mafra / Profimedia

Štítky schodiště, Breda, obchodní dům, rekonstrukce, památka, soutěž, oprava, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V obchodním domě Breda stavbaři při rekonstrukci objevili přibližně sto let staré schodiště  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.