Zoo prvně odchovává zářivě barevného papouška, velký podíl nese starostlivý otec

Autoři | Foto Enrico Gombala

Zoologická zahrada v Ostravě odchovala první mládě papouška rodu eklektus. Ačkoli sameček zprvu docela zmatkoval, nakonec se z něj stal vzorný otec, který mládě hlídal, krmil a po opuštění hnízda na něj stále dohlíží. Eklektus papuánský je typický výrazným pohlavním dimorfismem. Samičky jsou červenofialové, zatímco samci zářivě zelení. I mláďata se opeřují podle pohlaví, takže bylo od začátku jasné, že ve voliéře přibyl nový kluk.

Mladý pár se o hnízdění pokoušel již několikrát, ale teprve letos se to podařilo. „Pár eklektů papuánských, který jsme získali na konci roku 2021, je velmi mladý, a proto se musel správné péči o potomky teprve naučit. Samec byl během prvních pokusů o odchov velmi plachý a při sebemenším vyrušení zmatkoval a neopatrně skákal do hnízdní budky, čímž mohl mládě vážně zranit,“ popisuje inspektor chovu Vojtěch Bonczek, který má v ostravské zoo na starosti chov ptáků.

Rozrušení papoušci mohou mláďatům vyškubávat peří nebo je dokonce napadat. Výrazně proto pomohlo, že jim v zoo nabídli hnízdní budku ve tvaru písmene L. „Díky tomu mohla být samice s mládětem v boční části budky a samec mohl do hnízda bezpečně vstoupit. Zároveň nabízí více místa pro případ, že chce i samec trávit čas uvnitř během péče o mládě, což byl rozhodně případ našeho samce,“ doplnil Bonczek.

Samice snesla další dvě vejce

Mládě, o kterém zoo informovala až nyní, se vyklubalo těsně před Vánocemi a v budce zůstalo až do začátku letošního března. „Významný podíl na úspěšném odchovu má právě samec, který mládě od začátku vzorně krmil a stále ještě krmí. Po opuštění hnízda potomka také trpělivě hlídá a dělá mu společnost, takže se od něj mládě může učit. Barva peří mláděte je stejná jako u dospělce, takže již od prvních týdnů bylo jasné, že se jedná o samečka. Těší nás, že první úspěšné vyvedení mláděte chovný pár povzbudilo a nedlouho po jeho rodičovské premiéře samice snesla v polovině května další vejce,“ dodal Bonczek. V současné době tedy rodiče pečují o dvě mláďata.

Rodinku eklektů mohou návštěvníci pozorovat společně se skupinou ledňáků modrokřídlých poblíž vchodu do pavilonu Papua.

Eklektus papuánský obývá pralesy, lesnaté savany a mangrovy na Nové Guineji a okolních ostrovech. Dosahuje délky okolo 35 až 40 cm a váhy 400–600 g. Eklektové mají oproti jiným papouškům prodloužený zažívací trakt, protože konzumují převážně ovoce, květy, nektar a vláknité části rostlin. Tato adaptace umožňuje pomalejší průchod potravy, lepší trávení vlákniny a účinnější vstřebávání živin. Žijí jednotlivě nebo v menších skupinách.

Hodnocení článku

Chceš mít přehled o tom, co se děje kolem tebe?

Štítky Zoo, Zoo Ostrava, odchov papoušků, papoušek, mládě, přírůstek, Eklektus papuánský

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

O jaký newsletter máte zájem?

Vyber jednu, nebo více možností a my se postaráme o to, aby do emailu přišly jen zprávy, které tě zajímají.

Napište první písmeno abecedy.