Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sdílená kola se rozšiřují do dalších měst. Nový Jičín společně s Kopřivnicí otestují službu

Sdílená kola se rozšiřují do dalších měst. Nově budou k dispozici v Novém Jičíně a Kopřivnici. Lidé budou moci službu využívat do začátku prosince. Podle zájmu radnice vyhodnotí, zda bude v projektu pokračovat. Provozovatelem bude společnost Nextbike.

Službu sdílených kol budou moci občané města i jeho návštěvníci využívat od pondělí 8. dubna. Na celkem 30 stanovištích bude umístěno 75 jízdních kol. „Naším cílem je přiblížit Nový Jičín ideálu desetiminutového města, to znamená, že se odkudkoliv kamkoliv bude možné dostat do deseti minut. Máme dobře fungující MHD, ale ta je využívána především staršími občany a dětmi, kdežto sdílená kola jsou službou také pro mladší a střední generaci. Věříme, že k využívání kol namotivujeme i některé dnešní řidiče, protože jim odpadne nutnost hledat parkování a platit za něj,“ uvedl místostarosta města Ondřej Syrovátka.

Nový systém bude podle vedení města zahrnovat širokou síť stanovišť pro půjčení a vrácení kol, která budou rozmístěna po celém městě. Zájemci je najdou například na Masarykově náměstí, před budovou vlakového nádraží, před budovou bazénu, u OC Tabačka, ve Smetanových sadech, u základní školy Jubilejní, nebo u budovy pošty v Loučce.

Pro používání je potřeba stáhnout si aplikaci Nextbike, zaregistrovat se a najít volné kolo. Po načtení QR kódu z kola chytrým telefonem se automaticky odemkne zámek. Pro správné ukončení výpůjčky je kolo třeba vrátit opět do jednoho ze stanovišť. Prvních třicet minut jízdy je zdarma, po uplynutí půlhodiny se bude účtovat 18 korun za každých 30 minut jízdy.

Ohodnoť článek

Foto Nextbike

Štítky Nový Jičín, Nextbike, Kopřivnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola se rozšiřují do dalších měst. Nový Jičín společně s Kopřivnicí otestují službu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.