Počasí dnes31 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

S hledáním nového zaměstnání lidem z Liberty pomůže rekvalifikace financovaná z evropských peněz

V úterý a ve středu budou zástupci Úřadu práce v Ostravě i přímo ve firmě Liberty Ostrava pomáhat lidem, jimž hrozí propuštění, s vyřizováním nové práce a rekvalifikací financovanou z fondů EU. Budou jim nabízet zařazení do nově otevřeného programu s rozpočtem 300 milionů korun, který může podpořit vznik téměř 2000 nových pracovních míst, celkem počítá s pomocí více než 3000 zaměstnanců. O spuštění programu dnes informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě.

Program zahrnuje pracovní poradenství, rekvalifikaci a příspěvek na mzdové náklady na novém pracovním místě. Může být poskytnut pouze na účastníka projektu, který byl po celou dobu účasti v projektu registrován v evidenci úřadu práce, a to buď jako zájemce, nebo jako uchazeč o zaměstnání. Budoucí zaměstnavatel může na úhradu mzdy získat příspěvek až 15 000 korun měsíčně po dobu maximálně devíti měsíců.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy jí společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií kvůli neuhrazeným pohledávkám. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. V červnu na sebe firma podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. Minulé úterý oznámila, že chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět. Podle odborů by se propouštění mohlo týkat až 2600 z asi 5000 zaměstnanců. Program může podle generálního ředitele Úřadu práce ČR Daniela Krištofa pomoct i při přechodu části zaměstnanců do Třineckých železáren.

„Důležité je, aby se stihli registrovat i ti zaměstnanci Liberty, kteří se chystají zrušit svůj pracovní poměr k 31. červenci. Kromě červencové výplaty získají ještě nárok na dvě průměrné mzdy, a tedy většina dostane za červenec od úřadu práce náhradu mzdových nároků v maximální možné výši 65.000 korun. Pokud chtějí zařadit do projektu, musí to stihnout ještě před ukončením svého zaměstnaneckého poměru," uvedl Krištof. Zájemcům budou v úterý a ve středu k dispozici specialisté úřadu práce, a to jak na pobočkách úřadu, tak i v areálu Liberty Ostrava.

Rekvalifikace a dotovaná místa umožní podle Krištofa získat kvalifikovanou a dobře ohodnocenou práci. „Díky příspěvku mohou například i Třinecké železárny jako perspektivní investor nabrat obratem ty zaměstnance, kteří z Liberty sice odcházejí, ale pro další provoz huti jsou klíčoví. Věřím, že lidé využijí této příležitosti a využijí existující možnosti včetně těch, které jim nově nabízíme," uvedl.

Od začátků problémů Liberty Ostrava zaregistroval úřad práce 7234 žádostí o náhradu mzdy za květen a červen. Vyplaceno je jich 5634.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky Ostrava, práce, zaměstnání, rekvalifikace, dotace, hutě, hospodářství, práce, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S hledáním nového zaměstnání lidem z Liberty pomůže rekvalifikace financovaná z evropských peněz  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.