Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Dnešním dnem kraj přestává přijímat žádosti o bezúročné půjčky. Lidem z Liberty vyplatil skoro 15 milionů

Moravskoslezský kraj pracovníkům zadlužené huti Liberty Ostrava dosud vyplatil na bezúročných půjčkách téměř 15 milionů korun. K dnešnímu dni, kdy příjem žádostí končí, požádalo o finanční pomoc ve výši 25 000 korun 646 lidí, šest z nich přišlo dnes, řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Žádosti kraj zpracovává postupně, schvaluje je krajská rada. Jakmile žádost radní schválí a zástupce hejtmanství podepíše, je potřeba, aby si ji žadatel osobně převzal. Až pak je možná výplata bezúročné půjčky. Birklenová uvedla, že ke schválení úředníci předali (k dnešním 15:00) zatím 598 smluv, 597 už jich bylo vyplacených.

Kraj na půjčky, které mají lidem pomoci překonat nejtěžší období, vyčlenil 125 milionů korun. Největší zájem o ně byl v červnu po vyhlášení nabídky, pak se začal postupně snižovat. Zájemci mohli o půjčku žádat na krajském úřadu, splatit ji musí do konce roku. Získat ji mohou obyvatelé kraje, kteří současně byli ke konci května zaměstnanci huti.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od prosince, kdy huti společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma. V červnu na sebe firma podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. V návrhu Liberty uvedla, že její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun.

Zaměstnanci Liberty Ostrava už dva měsíce nedostali mzdy a náhrady jim vyplácí stát prostřednictvím úřadu práce. Úřad práce tento týden uvedl, že do konce minulého týdne dostal 4227 žádostí o náhradu výdělku týkajících se květnových výplat. Od úterka deset mobilních týmů v podniku přijímá žádosti za další měsíc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky Ostrava, hutě, správa, firmy, Liberty Ostrava, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešním dnem kraj přestává přijímat žádosti o bezúročné půjčky. Lidem z Liberty vyplatil skoro 15 milionů  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.