Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Třinec chystá renovaci kina Kosmos, lidem ukáže obvykle nepřístupné prostory

Třinec na Frýdecko-Místecku chce letos zahájit zhruba roční rekonstrukci tamního kina Kosmos. Město připravuje vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele přestavby, která by za ideální situace mohla začít v červnu. Lidem chce ještě před modernizací umožnit netradiční prohlídku objektu včetně běžně nepřístupných prostor. Novinářům to dnes řekl mluvčí magistrátu Stanislav Cieslar.

Kino si v neděli připomene 56. výročí od promítání prvního filmu. Pro návštěvníky si proto na odpoledne připravilo Den otevřených dveří. "Speciálně v tento den otevřeme dveře do podsálí kina, kde objevíme jednu z technických zajímavostí budovy. Nahlédneme také do promítací kabiny a otevřeny zůstanou i dveře kinosálu, abychom si na jedenáctimetrovém plátně přiblížili vizualizaci nové budovy kina. Přidáme i historické fotografie a společně si tak půlstoletí provozu připomeneme," uvedla ředitelka kina Regina Szpyrcová. S návštěvníky budou o chystané modernizaci kina debatovat také zástupci vedení města, kina i architekt.

"Plánovaná modernizace architektonické perly z roku 1968 zasvěcené filmu, kultuře, zábavě i vzdělávání je zásadní investiční akcí tohoto roku. Kromě rekonstrukce unikátní lanové střechy počítá s výměnou stávajících akustických obkladů a podhledů, které jsou nevyhovující a jejichž zpětná montáž by byla jak neekonomická, tak technicky téměř nemožná," uvedl mluvčí.

Při modernizaci se počítá také s novou elektroinstalací, světly, vzduchotechnikou i rekuperací. "Co dělá kino kinem, je samozřejmě kvalitní promítací technika a audio systém, obojí už ovšem je na hranici životnosti. Takže dalším projektem rozsáhlé stavební rekonstrukce bude i redigitalizace kina, které ročně odehraje na 900 filmových představení a navštíví ho až 75 tisíc diváků," řekl Cieslar.

Rekonstrukce podle něj bude technicky velmi náročná, důvodem je architektonické pojetí stavby. Konstrukčně podobná střecha je totiž v Česku už jen jediná, a to v Českých Budějovicích. "Její unikátní tvar dává zcela jedinečný vzhled celému objektu. Právě požadavek nenarušit současný ráz stavby byl tím nejpodstatnějším nárokem při přípravě rekonstrukce. Na projektové dokumentaci nakonec pracovalo sedm týmů odborníků různých profesí, kteří se snaží vrátit objektu čistou podobu 60. let a zbavit ji nánosů necitlivých úprav od 90. let. Stavba nové střechy s lanovou konstrukcí, jedinečnou svého druhu, bude technicky náročná," doplnil Cieslar.

Město očekává, že modernizace kina by měla stát zhruba 102 milionů korun včetně potřebné obnovy technického vybavení. V kině by se mělo promítat až do zahájení rekonstrukce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kino Kosmos

Štítky ČR, správa, stavby, Třinec, kino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třinec chystá renovaci kina Kosmos, lidem ukáže obvykle nepřístupné prostory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.