Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Moravskoslezští filmaři mohou požádat o evropské peníze. Dotace zaplatí filmy, dokumenty i animáky

Filmaři z regionu si sáhnout na evropské peníze. Moravskoslezský kraj vyhlašuje dotační program na podporu audiovizuální tvorby. Podporu mohou získat produkce na celovečerní hrané a dokumentární filmy, animované filmy a projekty pro TV a online vysílání vytvářené na území kraje.

V Operačním programu Spravedlivá transformace je na Filmové vouchery připraveno 46,7 milionu korun. Filmaři mohou získat od 250 tisíc až do 3 milionů korun, podle druhu snímku.

„Filmaři posílí lokální ekonomiku tím, že se zde ubytují, využívají zdejší řemeslníky nebo i umělce, stravují se tu, zkrátka tu nechávají část nákladů na produkci. Filmy, seriály a dokumenty vzniklé v našem regionu na něj upozorňují jako na zajímavé místo, také posilují jeho prestiž,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

O dotaci budou produkce moci požádat už v listopadu, program poběží až do konce roku 2026. Finance úspěšní žadatelé získají formou jednorázové dotace vyplacené ex post.

Kraj v letech 2019 a 2022 nabídl podporu filmařům, kteří své snímky alespoň částečně natáčeli v regionu. Z krajského rozpočtu finance čerpalo více než deset filmů, například Ženská pomsta, Princezna zakletá v čase II, Za vším hledej ženu, Mord Nebo Muž, který stál v cestě. 


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, dotace, Evropská unie, film, filmaři, kultura, natáčení, seriál, dokument

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezští filmaři mohou požádat o evropské peníze. Dotace zaplatí filmy, dokumenty i animáky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.