Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Zemřel operní pěvec, režisér a bývalý ředitel NDM Luděk Golat. V dubnu oslavil sedmdesáté narozeniny

V sedmdesáti letech zemřel v neděli operní pěvec, režisér a dlouholetý ředitel Národního divadla moravskoslezského (NDM) Luděk Golat. Příčinou úmrtí bylo náhlé selhání srdce. Smutnou zprávu dnes sdělila mluvčí NDM Šárka Swiderová.

Golat největší ostravské divadlo vedl v letech 1999 až 2009. „V této pozici pro něj byla největší výzvou rozsáhlá rekonstrukce Divadla Antonína Dvořáka, která probíhala v letech 1999 až 2000, a následující stavba Provozní budovy za Divadlem Antonína Dvořáka," řekla mluvčí. Ani po odchodu z NDM v roce 2009 se opeře nevzdálil. „Po celém světě režíroval desítky operních inscenací, někdy byl také v pozici producenta nebo účinkujícího," dodala.

Golat se narodil v Ostravě v roce 1954. V době středoškolských studií se přestěhoval do Prahy, kde studoval zpěv na konzervatoři a později přešel na Hudební fakultu Akademie múzických umění. Profesionální dráhu operního sólisty zahájil v Hradci Králové. Působil i v Operním studiu HAMU a ve Státním divadle v Ostravě.

„V Ostravě vytvořil řadu krásných basových rolí. Například Masetta v Donu Giovannim, Dulcamaru v Nápoji lásky, Skulu v Knížeti Igorovi, Bartola v Lazebníku sevillském, Purkrabího v Jakobínovi nebo Zunigu v Carmen," doplnila Swiderová. V roce 1992 se stal šéfem opery NDM. O sedm let později už vedl celé divadlo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní divadlo moravskoslezské

Štítky ČR, divadlo, úmrtí, Luděk Golat, Ostrava, NMD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel operní pěvec, režisér a bývalý ředitel NDM Luděk Golat. V dubnu oslavil sedmdesáté narozeniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.