Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Hrad Hukvaldy má nové návštěvnické centrum. Sídlí v prostorách, které se nepoužívaly od osmdesátých let

Hrad Hukvaldy na Novojičínsku má nové návštěvnické centrum. Vzniklo dobudováním objektu z osmdesátých let, který nebyl dokončen a až dosud nebyl využíván. Novostavba mezi první a druhou hradní bránou respektuje historický ráz areálu. Vybudování nového centra vyšlo krajskou pokladnu zhruba na 20 a půl milionu korun. Výstavba začala v září roku 2023, skončila na sklonku minulého roku.

V návštěvnickém centru je nová pokladna, sociální zařízení a prostory pro kulturní a společenské aktivity. 

 „Konečně se podařilo najít využití staršího nevzhledného objektu s monolitickým železobetonovým stropem. Stalo se z něj atraktivní místo, kde návštěvníci hradu najdou komfortní zázemí, například maminky zde budou moci přebalit miminka nebo si posedět na zpřístupněné střeše tohoto objektu. Střecha je zelená, pokrytá rozchodníky a je na ní instalována dlážděná teráska s posezením. Uvnitř objektu jsou k dispozici prostory pro konání výstav, přednášek nebo třeba komorních koncertů,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Nové návštěvnické centrum je bezbariérové. Mimo venkovních schodišť je lidem, kteří ji potřebují, k dispozici i výtahová plošina.

„I když se jedná o moderní novostavbu, nenarušuje historický ráz areálu. Objekt je zapuštěný ve sníženém severozápadním bastionu, který je oproti přístupové hradní cestě níže o asi dva a půl metru. Je ohraničený původní hradbou a baštou, od cesty jej dělí nová kamenná zeď. Díky novému schodišti si návštěvníci hradu budou moci vychutnat další pohledy do hukvaldské obory a jejího okolí,“ doplnil Curylo. Součástí renovace bylo taktéž vybudování požární nádrže. Nachází se před 1. hradní bránou a má zvýšit požární bezpečnost kulturní památky.

Hrad Hukvaldy patří k největším hradním komplexům v České republice, v jeho blízkosti se nachází také obora. Řadí se také k nejnavštěvovanějším místům v celém Moravskoslezském kraji.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hrad Hukvaldy

Štítky Nový Jičín, památka, Hukvaldy, hrad, oprava, návštěvnické centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Hukvaldy má nové návštěvnické centrum. Sídlí v prostorách, které se nepoužívaly od osmdesátých let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.