Počasí dnes23 °C, zítra33 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Před 130 lety v Ostravě otevřeli dnešní Divadlo Jiřího Myrona

Před 130 lety, 16. června 1894, byl v Moravské Ostravě slavnostně otevřen český Národní dům. Jednopatrový objekt s novorenesančním palácovým průčelím nese od roku 1954 název Divadlo Jiřího Myrona. Budova divadla je od května 1958 kulturní památkou.

Původní Národní dům byl přestavěn pro trvalé divadelní využití v letech 1939 až 1940, kdy musela česká scéna opustit městské divadlo a přesunout se jinam. Po osvobození začal Národní dům pod názvem Lidové divadlo sloužit jako druhá divadelní scéna Zemského divadla, později (v srpnu 1948) přejmenovaného na Státní divadlo v Ostravě. Roku 1954 byla budova přejmenována na počest Jiřího Myrona, šestého ředitele Národního divadla moravskoslezského.

V roce 1976 divadlo vyhořelo a bylo rozhodnuto o demolici torza staré budovy a výstavbě zcela nového zadního traktu, zachován zůstal jen původní přední trakt. Znovu uvedeno do provozu bylo divadlo v dubnu 1986.

Se svými 615 diváckými místy patří v současnosti k největším divadelním scénám v České republice. Domovskou scénu poskytuje pro operetní, činoherní a baletní soubor Národního divadla moravskoslezského. Hlediště je uzpůsobeno pro návštěvníky na invalidním vozíku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Jiřího Myrona

Štítky ČR, divadlo, 16. června, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 130 lety v Ostravě otevřeli dnešní Divadlo Jiřího Myrona  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.