Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Ostravě vystoupí slavný polský symfonický orchestr Sinfonia Varsovia

V Ostravě vystoupí slavný polský symfonický orchestr Sinfonia Varsovia. Jeho koncert je součástí programu letošního ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka , který se na různých místech Moravskoslezského kraje koná od 30. května do 3. července. Novinářům to řekla mluvčí festivalu Eva Kijonková. Na programu festivalu je letos více než 20 koncertů, ale také výstavy nebo film.

Festival tak tento týden vstupuje do své druhé poloviny. "Orchestr Sinfonia Varsovia v porubském Domě kultury Poklad odehraje 19. června koncert, který si právem připisuje titul jednoho z vrcholů letošního festivalu. Mimo jiné zazní slavné houslové koncerty Josefa Myslivečka a Wolfganga Amadea Mozarta, jejichž interpretace se společně s varšavskými symfoniky ujme vynikající houslista Ivan Ženatý," řekla Kijonková.

Koncert nazvaný Klasicismus versus neoklasicismus bude slovem provázet Vilém Veverka. "Klasikové Mysliveček a Mozart se stali společně s J. Haydnem inspirací pro mnoho skladatelů 20. století. Posluchači se právě o tom budou moci přesvědčit. Neoklasicismus zastoupí polská autorka Gražyna Bacewiczová s koncertem pro smyčce napsaným v roce 1948. Závěr mimořádného symfonického koncertu bude patřit první symfonii Sergeje Prokofjeva zvané Klasická, a to díky inspiraci a reinterpretaci klasického stylu Josepha Haydna," uvedl ředitel Janáčkova festivalu Jaromír Javůrek.

Sinfonia Varsovia bude na ostravském koncertu poprvé hrát pod taktovkou Jiřího Habarta, který v roce 2023 exceloval na několika prestižních interpretačních soutěžích světového formátu. Po úspěchu na Donatella Flick Competition v Londýně uspěl i v Dirigentské soutěži Zoltána Kodályho v maďarském Debrecínu a je považován za vycházející dirigentskou hvězdu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto symfonický orchestr Sinfonia Varsovia

Štítky ČR, hudba, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostravě vystoupí slavný polský symfonický orchestr Sinfonia Varsovia  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.