Počasí dnes29 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Festival Leoše Janáčka připomene koncerty v Hukvaldech skladatelovo výročí

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka připomene několika koncerty 170. výročí skladatelova narození. Všechny je uvede v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku, kde se Janáček 3. července 1854 narodil. Půjde například o nové nastudování jeho opery Káťa Kabanová, narozeninový den Vše nejlepší, Leoši! nebo světovou baletní premiéru Návraty. Novinářům to dnes řekla mluvčí přehlídky Eva Kijonková.

"Janáčkova opera Káťa Kabanová se na Janáčkův festival vrací po 39 letech. V provedení operního souboru Slezského divadla v Opavě, v nastudování Marka Prášila a s vynikající sopranistkou Bree Nichols v hlavní roli uvidí návštěvníci operu 22. června v amfiteátru hukvaldské obory," řekla.

Dodala, že baletní tanečníci z řady zemí světa se setkají v Janáčkově rodišti k jedinému tuzemskému uvedení inscenace Návraty, se kterým přijede známá baletka a choreografka Věra Kvarčáková společně s hvězdami světové baletní scény. "Speciálně vytvořené představení v choreografii Věry Kvarčákové a Jeremyho Galdeana bude mít světovou premiéru v Hukvaldech 28. června," doplnila.

Na následující den pak pořadatelé připravují celodenní program oslav. "Narozeninový den Vše nejlepší, Leoši! nabídne v areálu obory například nositele Řádu britského impéria z roku 2023 tenoristu Nickyho Spence. Představí se spolu s českými interprety - mezzosopranistkou Václavou Krejčí Houskovou, houslistou Janem Mráčkem a klavíristy Juliem Drakem a Ivem Kahánkem," dodala mluvčí.

Během koncertu zazní výběr z díla Moravská lidová poezie v písních, Sonáta pro housle a klavír, výběr z klavírního cyklu Po zarostlém chodníčku a Zápisník zmizelého.

Řada akcí se v tento den bude konat i na dalších místech Hukvald. Na zahradě Památníku Leoše Janáčka vystoupí studenti Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a Horňácká muzika Petra Mičky. U rodného domu Leoše Janáčka zazpívá Pěvecké sdružení moravských učitelů pod vedením sbormistra Jiřího Šimáčka. Lidé se dozvědí i o včelařské tradici v Janáčkově rodině. Budou si moci prohlédnout i historické vozy automobilky Tatra Kopřivnice. "Leoš Janáček je znal. V červenci 1926 měl jeden z tatrováckých vozů zapůjčený na oslavy odhalení pamětní desky na svém rodném domě," řekla Kijonková.

V duchu velkých oslav se podle ní ponese i závěrečný koncert festivalu 30. června. V Hukvaldech bude mít svou festivalovou premiéru Štefan Margita. V jeho repertoáru nebudou chybět populární árie ani oblíbené lidové písně. Vystoupí v oboře společně s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín pod vedením Jana Kučery. "V den Janáčkových narozenin se festival nesoucí jeho jméno uzavře v hukvaldském kostele svatého Maxmiliána. Důkaz o tom, že Janáčkova hudba, včetně dechového sextetu Mládí, opravdu nestárne, přinese Belfiato Quintet," zakončila Kijonková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka

Štítky ČR, hudba, festival, Janáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Leoše Janáčka připomene koncerty v Hukvaldech skladatelovo výročí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.