Počasí dnes29 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Moravskoslezský kraj si oblíbili filmaři. V regionu nyní vzniká dokument o hornictví i celovečerní film o parahokeji

Moravskoslezský kraj stále častěji vyhledávají filmaři a dokumentární štáby, hejtmanství pro ně chystá speciální dotace z evropských peněz. V současné době v regionu vzniká celovečerní film z prostředí parahokeje, seriál Misty a televizní dokument Zdař Bůh.

Přilákat filmaře do regionu

V kraji se budou natáčet tři nové snímky, jejich výrobu finančně podpoří i hejtmanství. Krajští radní také plánují zavést dotační program, který by zájem filmařů o region mohl ještě zvýšit.

„Chceme, aby si filmaři vybírali Moravskoslezský kraj pro natáčení častěji. Jsem přesvědčen o tom, že u nás máme pro kameru zajímavá místa, kvalitní služby a také nadané lidi. Natáčení filmů pomůže zviditelnit region, posílí místní ekonomiku a pomůže místním dodavatelům filmového průmyslu,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Dotační program na podporu filmařů by měl být spuštěn na podzim, financován bude z evropský peněz. Curylo zmínil, že filmaři by si v příštích dvou letech mohli mezi sebou rozdělit až 50 milionů korun.

Celovečerní film z prostředí parahokeje

Krajští zastupitelé schválili dotaci ve výši 4,1 milionu pro natáčení celovečerního filmu z prostředí parahokeje. „Scénáristé filmu se inspirovali skutečnými příběhy a světovou událostí, konkrétně Mistrovstvím světa v parahokeji Ostrava 2019, které se nesmazatelně zapsalo do historie světového parahokeje i paralympijského hnutí. V Ostravě a zbytku kraje se bude natáčet třetina filmových scén včetně samotného turnaje v Ostravar Aréně. Během natáčení se u nás navíc uskuteční významný mezinárodní turnaj v parahokeji International Para Hockey Cup 2024 za účasti nejlepších týmů světa. I tento turnaj se ve filmu ukáže,“ popsal Curlo.

Seriál Misty

V Moravskoslezském kraji se natáčel také pilotní díl seriálu Misty. Tato produkce dostane individuální dotaci ve výši téměř 1,5 milionu korun. 

„Pilotní díl seriálu Misty je velmi ambiciózní projekt. S účastí přibližně padesáti místních profesionálů z televizního a filmového průmyslu zapojuje místní talenty a posiluje regionální kulturní ekosystém. Natáčelo se výhradně v Ostravě a na dalších místech Moravskoslezského kraje, například v Dolních Vítkovicích, Štramberku nebo ve Flašarově dole. Seriál Misty nabídne divákům pohled do blízké budoucnosti Ostravy, využívá trikové efekty k propojení současných vizí města,“ doplnil náměstek.

Televizní dokument Zdař Bůh

Osmidílný televizní dokument Zdař Bůh se věnuje historii hornictví. Zachycuje však i současnost tohoto oboru včetně plánů do budoucna. Dokument představuje revitalizační práce a úspěšné projekty, informuje veřejnost o potřebě zachování hornických profesí a know how ve stavbě současných a budoucích podzemních infrastruktur. Ukazuje, že si tvrdá a nebezpečná hornická profese zaslouží respekt. Od kraje dostane 950 tisíc. Peníze z dotace budou využity na náklady spojené s natáčením, tedy na honoráře, licence, techniku, služby, dopravu, ubytování, zvuk a finální kompletaci.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytl Moravskoslezský kraj

Štítky Moravskoslezský kraj, film, kultura, natáčení, seriál, dokument

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezský kraj si oblíbili filmaři. V regionu nyní vzniká dokument o hornictví i celovečerní film o parahokeji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.