Počasí dnes27 °C, zítra26 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

Těšínské divadlo čeká rozsáhlá rekonstrukce, promění se v kulturní multioborové centrum

Budovu Těšínského divadla čeká rozsáhlá rekonstrukce, která divadlo zmodernizuje a rozšíří jeho činnost. Těšínské divadelní a kulturní centrum nabídne kromě divadelních představení další program zaměřený na kulturně-vzdělávací aktivity pro všechny věkové kategorie s důrazem na mladou generaci. Projekt přijde na 141 milionů korun, které Moravskoslezský kraj získal v dotaci z Národního plánu obnovy.

Těšínské divadlo je jediným divadlem, které v regionu zřizuje kraj. „Proto jsme se rozhodli z divadla vybudovat moderní multioborové centrum pro kulturu, vzdělávání a kreativitu. Je to skvělá příležitost posílit kulturní potenciál našeho kraje a zvýšit jeho atraktivitu. Kromě divadelních scén nabídne návštěvníkům i například knihovnu, edukační centrum nebo třeba hvězdárnu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

Rekonstrukce odstartuje letos v červenci a potrvá do konce roku 2025. „Rekonstrukce divadla spočívá v modernizaci stávajících prostor včetně technických prostor. Součástí projektu je vybudování nástavby na střeše budovy, bude zázemím hvězdárny s prostorem pro různé programy a přednášky. Výrazných úprav se také dočkají venkovní prostory v bezprostřední blízkosti divadla. Velmi důležitá bude i proměna náplně této instituce. Lidé sem budou chodit za divadlem, ale nově i za dalšími kulturními nebo vzdělávacími zážitky. Otevřeme nové možnosti našim občanům a vytvoříme inspirativní prostředí pro kreativní rozvoj hlavně mladé generace,“ řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Během stavebních prací bude budova divadla uzavřena. Divadlo bude svá představení hrát v náhradních prostorách, tedy například v třinecké Trisii nebo v divadle Adama Mickiewicze v polském Těšíně. Také bude vyjíždět na zájezdová představení. Předběžné náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na 141 milionů korun. Moravskoslezský kraj na ni získal 111 milionů korun z Národního plánu obnovy podporovaného Evropskou unií. Zbylou částku pokryje krajský rozpočet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky Karvinsko, Český Těšín, rekonstrukce, divadlo, Těšínské divadlo, kultura, Moravskoslezský kraj, kultura, vzdělání, kreativita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těšínské divadlo čeká rozsáhlá rekonstrukce, promění se v kulturní multioborové centrum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.