Počasí dnes31 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V sobotu vyvrcholil festival Colours of Ostrava. Na příštím ročníku vystoupí známé duo The Chainsmokers

V Ostravě včera čtvrtým dnem vyvrcholil festival Colours of Ostrava. Jeho branami prošlo bezmála 50 000 návštěvníků. Novinářům to řekla výkonná ředitelka hudební přehlídky Petra Řezníčková. Do moravskoslezské metropole nakonec dorazili všichni interpreti. Jedinou výjimkou byla kapela Queens of the Stone Age, která své vystoupení ze zdravotních důvodů zrušila už počátkem července.

Program dodrželi pořadatelé i přes komplikace spojené s globálním výpadkem IT systémů na letištích. V této souvislosti zrušený koncert íránsko-nizozemské zpěvačky Sevdalizy a jedné z hvězd letošního ročníku se nakonec uskutečnil včera v noci.

„Dlouhodobě přesná čísla návštěvnosti neuvádíme. Můžu ale říct, že s návštěvností jsme spokojeni. Festival navštívilo téměř 50 000 lidí. Patříme mezi největší v Česku," uvedla Řezníčková.

Dodala, že dlouhodobě se festival zaměřuje na to, aby si jeho atmosféru mohli vychutnat i lidé s postižením. I proto už několik let některé koncerty pořadatelé nechávají překládat do znakové řeči. „Během festivalu náš areál přivítal tisícovku návštěvníků s průkazem osob se zdravotním postižením, na pokladnách bylo rozdáno bezmála 3000 dětských pásek a dorazilo i asi 1000 seniorů, kteří mají na závěrečný den festivalu volný vstup," doplnila.

Závěrečný den festivalu nabídl mimo jiné vystoupení české kapely Bratři Ebenové. Většina návštěvníků se těšila na čtyři největší jména v dnešním programu. Na hlavní scéně odpoledne vystoupil nejprve raper a rodák z jamajského Kingstonu Sean Paul, který se za několik desetiletí působení v hudebním průmyslu etabloval jako umělec, který do značné míry určuje směřování dancehallové hudby a reggae.

Po něm se představila švédská popová zpěvačka Zara Larssonová. „Pronikavé vokály, z nichž kvůli širokému hlasovému rejstříku a emotivnímu projevu naskakuje husí kůže, udělaly z mladé zpěvačky a textařky hybnou sílu současné popové hudby," řekl mluvčí festivalu Jindřich Vaněk.

Dalším velkým jménem pak byl britský producent a zpěvák James Blake, který se zaměřuje na elektronickou hudbu. Jeho vlastní tvorba mu dosud vynesla devět nominací na Grammy, jednu proměněnou Grammy, Mercury Prize nebo Latin Grammy Award. Jeho vystoupení pořadatelé ostravského festivalu viděli v září 2023 v londýnském areálu Alexandra Palace. Podle nich to byl jeden z nejlepších koncertních zážitků roku. Blake v Ostravě představil i skladby z šestého alba nazvaného Playing Robots into Heaven, které vydal v září 2023.

Pořadatelé v sobotu zveřejnili i termín příštího ročníku. Uskuteční se v ostravských Dolních Vítkovicích 16. až 19. července 2025. Jednou z hvězd příštího ročníku Colours of Ostrava bude duo amerických diskžokejů The Chainsmokers.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Silvie Lintimerová

Štítky Ostrava, pop, hudba, festival, Colours of Ostrava, Vítkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu vyvrcholil festival Colours of Ostrava. Na příštím ročníku vystoupí známé duo The Chainsmokers  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.