Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Bude koalice? Povolební postup v neděli probere klub ANO, Bělica jedná s lídry SPOLU

O dalším povolebním postupu v Moravskoslezském kraji bude dnes odpoledne jednat klub zastupitelů vítězného ANO. Hnutí může být v čele kraje i bez koaličního partnera. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu získalo 35 mandátů, tedy nadpoloviční většinu. Stále ale existuje i možnost, že by v regionu pokračovala dosavadní koaliční spolupráce. Vyplývá to z vyjádření hejtmana Josefa Bělici (ANO) a zástupce uskupení Spolu MSK Lukáše Curyla.

Jednání probíhá, o postupu se rozhodne v rámci klubu

„Dnes se sejde náš zastupitelský klub a situaci probereme. Řekneme si, jak se celá situace vyvíjí," řekl novinářům Bělica. Podle něj hnutí ANO komunikuje i s dalšími subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva.

„Jsme připraveni se bavit s každým, i s naším koaličním partnerem, se kterým jsme v Moravskoslezském kraji byli ve vedení dvě volební období, a tu koalici považuji za úspěšnou. Myslím si, že existují programové body, na kterých se shodneme. Ale zatím je to předběžné, budeme to řešit během dneška," uvedl Bělica.

Širší dohoda má své výhody, míní Bělica

ANO sice může sestavit jednobarevnou krajskou vládu, ale podle hejtmana se dosavadní koaliční spolupráce osvědčila. „My samozřejmě máme většinu v zastupitelstvu, můžeme ve vedení kraje být jednobarevní, jenom hnutí ANO. Nicméně já si myslím, že širší dohoda má své výhody, takže se o tom budeme bavit. Stěžejní bude odpolední jednání klubu zastupitelů," řekl Bělica, který ale i převahu 35 hlasů, kterou by ANO mělo při samostatném vládnutí, považuje za dostatečnou.

Koalice společně vládne už osm let

„Je to otázka vítěze voleb, kterým je ANO. V neděli probíhala první schůzka, na které jsme hovořili o možné spolupráci, ale momentálně je to na celém klubu ANO, jak se rozhodne, jaké podmínky nastaví," uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL), který je dvojkou kandidátky Spolu MSK.

Domnívá se, že společná koalice by byla dobrá. „Myslím si, že osm let spolupráce tomuto kraji prospělo, a máme spoustu práce ještě rozdělané, takže by bylo dobré, kdybychom to dokončili," řekl Curylo. Domnívá se, že šance na pokračování koalice existují.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK / Sznapka Petr

Štítky Moravskoslezský kraj, volby, kraje, politika, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Bude koalice? Povolební postup v neděli probere klub ANO, Bělica jedná s lídry SPOLU  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.