Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VOLBY 2024: Opavané vybrali svého senátora. Do horní komory míří primátor Navrátil

Senátní volby jsou definitivně u konce, a už i Opava zná svého senátora. Ve druhém kole zazářil primátor Navrátil (ANO), který nyní zamíří do Horní komory Parlamentu České republiky. Do volebních místností v porovnání s minulým týdnem dorazilo výrazně méně voličů.

Novým senátorem za opavský obvod je Tomáš Navrátil. Opavský primátor během druhého kola získal 63,68 procent hlasů.

Do zastupitelstva Opavy byl Navrátil zvolen v roce 2014 ještě za ČSSD, kdy byl dvojkou kandidátky. V březnu 2017 se ale po názorových sporech s vedením Opavy rozhodl ukončit své členství v sociální demokracii. V zastupitelstvu poté působil jako nezávislý, poté se stal členem ANO.

Primátorem Opavy se Navrátil stal v roce 2018, o čtyři roky později post obhájil. Opava pod Navrátilovým vedením například odkoupila za 39,5 milionu korun chátrající a nevyužívaný objekt bývalého obchodního domu Breda, který je kulturní památkou a loni se začal opravovat.

Opava patří k městům, které byly v uplynulých dnech citelně zasaženy ničivými povodněmi. Navrátil 18. září požádal dopisem vládu, aby vyhlásila nouzový stav a odložila krajské a senátní volby v zaplavených oblastech. Primátor opakovaně tvrdil, že připravit volby v situaci krátce po ničivých záplavách bude velmi náročné.

Dosavadní senátor Herbert Pavera (TOP 09) dostal 36,31 procenta hlasů a mandát neobhájil. Druhého kola voleb se zúčastnilo 23,30 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 32,78 procenta.

V prvním kole získal opavský primátor Navrátil 49,49 procenta hlasů, obhajující Pavera 28,11 procenta hlasů. V obvodu Opava usilovalo letos o senátorský post osm kandidátů.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto se svolením Tomáše Navrátila

Štítky Moravskoslezský kraj, Opavsko, volby, volby do senátu, druhé kolo, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Opavané vybrali svého senátora. Do horní komory míří primátor Navrátil  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.