Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odsouzený moravskoslezský hejtman Jan Krkoška rezignoval, odejde i z hnutí ANO

, aktualizováno 21. března 2024, 12:06

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) rezignoval na post hejtmana i krajského zastupitele a vystoupí také z hnutí ANO. Krkoška to uvedl v prohlášení médiím. Učinil tak v reakci na dnešní rozhodnutí pražského soudu, který ho uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze pachatele potrestat až desetiletým vězením.

Soud Krkoškovi ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami uložil peněžitý trest 200.000 korun. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. O dalším postupu budou v pátek na krajském úřadu jednat lídři krajské koalice.

"Po dnešním rozhodnutí soudu a pečlivém zvážení všech okolností jsem se rozhodl rezignovat na funkci hejtmana a zastupitele Moravskoslezského kraje. Zároveň vystupuji z hnutí ANO. Dnešní soudní líčení se týkalo 12 let staré záležitosti a nemá nic společného s mým aktuálním působením v politice. Nechci ale, aby celá záležitost vrhala špatné světlo na hnutí ANO a na Moravskoslezský kraj. Práce lidí kolem sebe si velmi vážím a nedopustím, aby byla znehodnocena děním kolem mé osoby. Nyní se budu naplno věnovat očištění svého jména a z veřejného prostoru se stáhnu,“ napsal Krkoška.

O dalším postupu budou v pátek na krajském úřadu jednat lídři krajské koalice, kterou tvoří ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM. Krkoškovu rezignaci požadovali i koaliční partneři. Náměstci hejtmana Jakub Unucka (ODS) a Lukáš Curylo (KDU-ČSL) se shodli, že odsouzený člověk nemůže zůstat v čele kraje. Pokud by Krkoška nerezignoval sám, byli připraveni požadovat jeho odchod.

Rezignaci Krkoška předal Unuckovi, který je jeho prvním náměstkem. Koaliční partneři nyní budou hledat řešení vzniklé situace. Unucka řekl, že s největší pravděpodobností bude svoláno mimořádné zasedání krajského zastupitelstva spojené s volbou hejtmana.

Po volbách v roce 2020 vznikla v kraji koalice vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty, v opozici skončili Piráti, SPD a KSČM. Hejtmanem se tehdy stal Ivo Vondrák kandidující za hnutí ANO. Loni v červnu ale Vondráka vystřídal právě Krkoška. Stalo se tak poté, kdy Vondrák rezignoval na svou funkci, protože hrozilo, že ho zastupitelé odvolají. Důvodem byly spory s hnutím ANO, které zesílily poté, co Vondrák v prezidentské volbě veřejně podpořil nynějšího prezidenta Petra Pavla na úkor svého tehdejšího stranického šéfa a bývalého premiéra Andreje Babiše. Krajské volby budou letos na podzim. Na pozici krajského zastupitele by podle volebních výsledků měla Krkošku nahradit Květa Kubíčková (ANO).

Babiš: Krkoška musí skončit v ANO i ve funkci moravskoslezského hejtmana

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška musí skončit jak v ANO, tak ve své funkci. Novinářům to napsal předseda hnutí a expremiér Andrej Babiš v reakci na to, že se dnes Krkoška doznal u soudu v 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými...

Hejtman Krkoška se u soudu přiznal, státní zástupce mu navrhl peněžitý trest

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) se dnes u soudu doznal k trestné činnosti, nesouhlasil ale s tím, že se dopustil trestného činu účasti na organizované zločinecké skupině. Státní zástupce Ondřej Jášek navrhl politika potrestat peněžitým...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/JanKrkoska

Štítky ČR, soud, lékaři, správa, korupce, Krkoška, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomir Chladek

To bude zase blahem vrnět pěti demolice včetně kolaboranta v jedné osobě nejlepšího Ukrajinskočeského premiéra P.Fialy.

Čtvrtek, 21. března 2024, 11:49Odpovědět

Lubomir Chladek

Je to jediný politik který se vzdal své funkce má mou úctu už nejen proto že se vzdal své funkce jako hejtman ale postavil se k tomu čelem na rozdíl od jiných kteří ač mají máslo na hlavě se drží zuby nechty svých vlastních koryt a svých funkcí.

Čtvrtek, 21. března 2024, 11:46Odpovědět

Odsouzený moravskoslezský hejtman Jan Krkoška rezignoval, odejde i z hnutí ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.