Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vstupem do politiky jsem spáchal sebevraždu. Exhejtman Ivo Vondrák zahájil kampaň v bruntálské restauraci

„Vstupem do politiky jsem spáchal sebevraždu. A teď ji páchám podruhé.“ Tato slova v nadsázce pronesl v pondělí večer v bruntálské restauraci Radegastovna bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Zahájil tak společnou kampaň svého nového hnutí Osobnosti pro kraj a STAN do podzimních krajských voleb.

Má Ivo Vondrák šanci stát se po letošních krajských volbách opět hejtmanem?

Celkem hlasovalo352 čtenářů
Po vzoru předsedy STAN Víta Rakušana zamířil Ivo Vondrák spolu s místopředsedkyní STAN, poslankyní a někdejší starostkou Kunčic pod Ondřejníkem Michaelou Šebelovou do prostor restaurace, aby zde debatovali s příchozími. Obdobných besed chtějí politici zvládnout do období letních dovolených ještě 21. Vondrák s Šebelovou navštíví všech 22 obcí s rozšířenou působností v kraji.

Na slovíčko s hejtmanem???

„Začali jsme v Bruntále, protože bývá označován za město, kterému se nedaří. A nyní jde o to najít cestu, jak Bruntálu pomoci,“ vysvětlil pořadí besed, ve kterém Bruntál obsadil hned první příčku, Ivo Vondrák.

Název besed dvou politiků je lehce provokativní: Na slovíčko s hejtmanem??? Tři otazníky na konci názvu mají své opodstatnění. Ivo Vondrák na funkci hejtmana rezignoval vloni v červnu poté, co byl jako podporovatel prezidenta Petra Pavla vyloučen z hnutí ANO. Nyní je z něj kritik současného vedení kraje a do krajských voleb jde jako lídr a kandidát na budoucího hejtmana koalice Osobnosti pro kraj a STAN. 

Podle Vondráka dnešní vedení kraje zvolilo cestu pouhé údržby, pohodlného způsobu dobíhání projektů. A to nestačí. „Kraj by měl jít cestou dynamického rozvoje,“ prohlásil. Vondrák je rovněž kritikem nového hejtmana Josefa Bělici (ANO). „Není možné zodpovědně vykonávat funkce hejtmana, primátora a být ještě poslancem ve sněmovně. To je velký problém,“ řekl Vondrák na Bělicovu adresu. „Hejtman pro mě není zárukou dynamického rozvoje,“ dodal.

Cyklostezky i vodíkové vlaky

Do prostor v prvním patře restaurace na centrálním bruntálském náměstí Míru si dvojici politiků přišly vyslechnout v pondělním podvečeru tři desítky návštěvníků. Atmosféra v ničem nepřipomínala to, čím si musel projít na obdobných besedách s veřejností ministr vnitra Vít Rakušan. Žádné iracionální výkřiky, žádné vulgarity, žádné osobní invektivy.

Příchozí zajímala řešení špatné dopravní dostupnosti Bruntálu, vylidňování Bruntálska i celého kraje, otázky zdravotnictví i školství. „Proč lidé z kraje odcházejí? Upřímně řečeno, nevím. Učil jsem v USA i v Rakousku a vždycky jsem se rád vracel domů, tento kraj mě baví,“ konstatoval někdejší hejtman. A hovořil o podle něj úžasných Jeseníkách, jedinečné úzkokolejné dráze na Osoblažsku i přehradě Slezská Harta. „Máte zde nádhernou přírodu, to všechno má velký potenciál,“ prohlásil.

Diskutovalo se o tom, jak by Bruntálsku pomohly kvalitní propojené cyklostezky nebo také například vlaky s pohonem na vodík – trať z Ostravy do Bruntálu a dále do Olomouce stále není elektrifikovaná. Michaela Šebelová zmiňovala snahy některých poslanců v parlamentu o usnadnění praxe zubařům z ciziny. „Mohli by zaplnit chybějící ordinace,“ uvedla.

Až vyhrajeme volby

Na závěr debaty Šebelová ocenila, v jakém duchu a bez křiku se v Bruntále debata vedla. „Moc si toho cením,“ prohlásila. Pro Ivo Vondráka měla překvapení. Exhejtman v den zahájení kampaně slavil 65. narozeniny, a tak mu Šebelová jako dárek přinesla motýlka v růžové barvě, která je zároveň barvou STAN v kampani. Ivo Vondrák je svou oblibou motýlků známý. „Až vyhrajeme volby, určitě si ho nasadí,“ zadoufala Michaela Šebelová.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Ivo Vondrák, restaurace, Bruntál, Starostové a nezávislí, politika, Moravskoslezský kraj, okres Bruntál, Vít Rakušan, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupem do politiky jsem spáchal sebevraždu. Exhejtman Ivo Vondrák zahájil kampaň v bruntálské restauraci  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.