Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Eurovolby v Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO. Volební účast je rekordní, přišlo nejvíc voličů od roku 2004

Volby do Evropského parlamentu v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO před koalicemi Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Stačilo! (KSČM, SD-SN, ČSNS). Čtvrtou příčku obsadilo uskupení Přísaha a motoristé. Pětiprocentní hranici překonaly v regionu ještě koalice SPD a Trikolora a Starostové a osobnosti pro Evropu.

Nejvyšší účast za posledních dvacet let

Ostatní kandidující uskupení na severu Moravy neuspěla. Vyplývá to z volebních výsledků, které v neděli zveřejnil Český statistický úřad na serveru www.volby.cz. K volbám přišlo v Moravskoslezském kraji 32,43 procenta voličů, pokud jde o evropské volby, je to v kraji nejvíc od roku 2004.

Češi rozhodovali o obsazení 21 křesel ve více než sedmisetčlenném Evropském parlamentu. Kandidovalo 30 uskupení. Opoziční ANO Andreje Babiše v kraji získalo 31,21 procenta hlasů, koalice Spolu si připsala zisk 16,71 procenta, Stačilo! podpořilo 13,61 procenta voličů, Přísaha a Motoristé skončili v kraji se ziskem 9,98 procenta. SPD a Trikoloru podpořilo 6,32 procenta voličů, Starosty a osobnosti pro Evropu pak 5,86 procent hlasujících.

Vítězství ANO

Vládní hnutí ANO uspělo obdobně jako ve sněmovních volbách v roce 2021. S náskokem tehdy v kraji vyhrálo, získalo 33,73 procent hlasů. Na druhém místě skončila koalice Spolu s bezmála 21 procenty.

Letos volební účast ve volbách do EP v Moravskoslezském kraji přesáhla 32 procent. Byla nejvyšší od roku 2004, kdy se eurovolby v Česku konaly poprvé. Dosud se pohybovala mezi 15 až 25 procenty.

Zájem o volby a referenda v kraji prudce roste

Ve dvou obcích v Moravskoslezském kraji se v pátek a sobotu konala i místní referenda. V obou se volební účast pohybovala okolo 50 procent. V Dolní Lutyni se lidé postavili proti stavbě obří továrny na baterie do elektromobilů. Hlasovat tam do eurovoleb přišlo přes 52 procent voličů. Před pěti lety to bylo okolo 22 procent. Ve Vřesině na Opavsku se lidé zase v hlasování nesouhlasili se stavbou fotovoltaické elektrárny. Europoslance tam volilo 47 procent lidí s právem volit. V roce 2019 jich bylo přes 24 procenta.

V roce 2019 Volby do Evropského parlamentu v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO před ODS, SPD a Českou pirátskou stranou. Pětiprocentní hranici překonaly ještě KSČM, KDU-ČSL a koalice STAN s TOP 09. K volbám tehdy přišlo 23,76 procenta voličů. V roce 2014 hlasovalo rovných 15 procent tehdy v regionu v evropských volbách zvítězila ČSSD. Druhé skončilo hnutí ANO, třetí KSČM. Pětiprocentní hranici tehdy v kraji překonali ještě lidovci, ODS a TOP 09.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, EU, volby, parlament, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eurovolby v Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO. Volební účast je rekordní, přišlo nejvíc voličů od roku 2004  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.