Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Hejtman Bělica: Stát by měl dočasně převzít huť Liberty Ostrava

Stát by měl dočasně převzít pod svou správu zadluženou huť Liberty Ostrava. V otevřeném dopise k tomu dnes vyzval ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO). Obdobné řešení se podle něj osvědčilo už v případě těžební společnosti OKD. V pondělí se na vládu a politiky s žádostí o aktivní řešení problémů firmy obrátily také odbory. Navrhly, aby stát jako významný věřitel firmy jednal razantněji a připravil se na její převzetí a prodej. Možnost, že by Liberty byla pod státní správou, dnes Síkela odmítl. Vláda bude pro huť nadále hledat strategického investora, uvedl na síti X.

"Stát převzal podnik (OKD) ve složité situaci. Věříme, že tento model může být úspěšně aplikován i v případě společnosti Liberty Ostrava. Převzít huť dočasně pod státní správu by nemělo být vnímáno jako poslední možnost, ale jako aktivní a konstruktivní krok v zájmu zajištění pracovních míst a stabilizace regionu," uvedl Bělica.

Podle něj by ministerstva průmyslu a obchodu a financí měla okamžitě zahájit s Evropskou komisí jednání o možnostech dočasného převzetí huti státem, včetně finanční podpory a možnosti využití evropských fondů. Po převzetí huti státem by měly být podle Bělici zajištěny investice do modernizačních projektů, které povedou k ekologizaci a zvýšení konkurenceschopnosti podniku.

Hejtman zároveň žádá, aby stát pokračoval v současné podpoře zaměstnanců krachující huti, kterých v podniku pracuje zhruba 5000. Huť jim minulý měsíc nevyplatila mzdy, a jejich náhradu tak zaměstnanci dostávají od státu prostřednictvím Úřadu práce ČR. Tato podpora je ale zatím možná jen po dobu tří měsíců.

"Je nezbytné pokračovat v současných opatřeních k podpoře zaměstnanců Liberty Ostrava, včetně vyplácení náhradních mezd prostřednictvím úřadu práce. Tento přístup by měl být rozšířen do doby, než bude podnik stabilizován a zajištěn nový investor," napsal ministrovi Bělica. Zároveň uvedl, že insolvence společnosti Liberty Ostrava může mít dalekosáhlé dopady na ekonomiku regionu i celé země.

Odbory Liberty Ostrava žádají vládu a politiky, aby aktivně řešili problémy firmy

Odboráři huti Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, žádají vládu, poslance, senátory a europoslance o větší iniciativu při řešení situace podniku. Navrhují, aby stát jako významný věřitel firmy jednal razantněji a připravil se na její...

"Chápu, že by hnutí ANO chtělo, aby po nich daňový poplatníci tento binec uklidili, my ale v rámci vlády budeme postupovat nadále koordinovaně při pomoci zaměstnancům huti a hledání strategického investora, který zachová co největší část výroby a pracovních míst," reagoval dnes na X ministr Síkela. Už dříve ČTK řekl, že je vláda s odpovídajícím investorem v kontaktu, k dosažení dohody je ale podle něj potřeba ujít ještě velký kus cesty.

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Krajský soud v Ostravě zahájil 13. června s hutí insolvenční řízení. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla v něm, že je v platební neschopnosti a její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun. Soud posléze společnost Liberty Ostrava poslal do úpadku.

Do podání insolvenčního návrhu huť před věřiteli chránilo moratorium. Nejprve šlo o individuální moratorium, které podniku mělo zajistit ochranu před firmou Tameh Czech, která jí dodávala energie. Posléze i všeobecné moratorium, které zajistilo firmě na tři měsíce ochranu před všemi věřiteli. Odložilo například splatnost pohledávek.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Od roku 2019 slezská huť patří Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ANO

Štítky ČR, správa, hutě, vláda, firmy, Liberty Ostrava, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Třicet let tady slýchám dnes a denně, že stát je ten nejhorší hospodář a soukromník je ten nejlepší. Kde asi udělali kapitalisti z Liberty chybu? A to má zachraňovat ten opovrhovaný stát?

Čtvrtek, 11. července 2024, 17:55Odpovědět

Hejtman Bělica: Stát by měl dočasně převzít huť Liberty Ostrava  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.