Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Ostrava plánuje výstavbu správní budovy odhadem za 750 milionů korun

Ostrava chce v roce 2030 otevřít novou správní budovu. Dům městských služeb má vzniknout u výstaviště Černá louka v centru města. Předpokládané náklady na stavbu jsou 750 milionů korun. Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA) připravuje architektonickou soutěž na podobu objektu, která by měla být vyhlášena v květnu nebo červnu, sdělili náměstkyně primátora Hana Tichánková (ANO) a ředitel MAPPA Ondřej Vysloužil.

V Domě městských služeb by měl mít sídlo odbor dopravně správních činností i odbor vnitřních věcí, které sídlí v pronajatých prostorech a také několik dalších městských organizací, například městská policie nebo MAPPA a další. Objekt má sloužit pro 280 až 300 pracovníků.

Odbor vnitřních věcí zajišťuje vydávání občanských průkazů či cestovních dokladů a v nové budově by podle předpokladů mohli úředníci obsloužit až 70 tisíc klientů ročně. Odbor dopravně správních činností se stará například o evidenci vozidel nebo vydávání řidičských průkazů. Loni se na přepážky evidence řidičů a vozidel dostavilo více než 110 tisíc občanů.

Podle náměstkyně jsou důvody pro výstavbu nového objektu hlavně ekonomické. „V této chvíli jsou tyto městské instituce umístěny v pronajatých prostorách. Jsou tam dlouhodobě, skoro 20 let, a jsou to prostory, které jsou nevyhovující a poměrně zanedbané," uvedla Tichánková. Město očekává, že by přesunem odborů ročně ušetřilo na nájemném 25 až 30 milionů korun.

Dům městských služeb se má nacházet na Černé louce v blízkosti Divadla loutek Ostrava a rezidence Nové Lauby. Budova v centru města by byla dobře dostupná i městskou hromadnou dopravou a počítá se také s vybudováním podzemního parkoviště přibližně se 180 místy.

Dům bude začleněn do prstencové zástavby, která má vzniknout kolem budoucího parku na Černé louce, což by mělo přispět k oživení lokality i centra města. „Místo bylo zvoleno na základě analýzy, kterou jsme připravili. Toto byl jeden z horkých kandidátu, protože objekt v tomto místě může přivést uživatele a návštěvníky do centra města," podotkl Vysloužil.

Otevřená soutěž o architektonický návrh správní budovy bude mít dvě kola. Její výsledky by mohly být známy na konci roku. „Rozhodli jsme se soutěž otevřít. Takže v prvním kole budou moci všichni, kteří splní kvalifikaci, poslat koncept návrhu. Z nich vybere porota maximálně osm účastníků pro druhé kolo, kteří už za svou práci a návrh dostanou skicovné," uvedl Vysloužil. V roce 2027 by po projektové fázi měla začít výstavba, s jejím dokončením se počítá o tři roky později.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MAPPA

Štítky ČR, správa, stavby, služby, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava plánuje výstavbu správní budovy odhadem za 750 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.