Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku praská ve švech. Na zvýšení kapacity potřebují dva miliony

Záchranná stanice v Bartošovicích letos zachránila už 2000 drobných i větších živočichů, tedy téměř tolik, co za celý minulý rok. Praskáme ve švech, přiznal její vedoucí Petr Orel. Stanice nutně potřebuje modernizaci, nemá dostatek místa ani personálu. Chovatelé se proto rozhodli založit sbírku, která by mohla bezvýchodnou situaci vyřešit.

Už je opravdu za 5 min 12, míní vedoucí stanice

Na modernizaci a dovybavení stanice potřebují chovatelé 1,7 milionu korun. „V posledních letech přijímáme okolo 2300 živočichů ročně a příjmy zvířat stále narůstají, letos to zřejmě bude o něco více. Disponujeme více než 70 chovatelskými objekty včetně intenzivní péče, tato kapacita však již nestačí a musíme řešit dobudování zázemí pro zvířata, abychom jim mohli poskytnout odpovídající péči. Už je opravdu za 5 min 12," popsal současnou situaci Orel.

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích je nejstarším zařízením tohoto druhu ve střední Evropě. Za dobu svého fungování přijala více než 40 tisíc živočichů. „V průměru polovinu se nám daří vracet zpět do přírody. Poslední modernizace proběhla v letech 2009–2010 a počítala s kapacitou 1000 živočichů ročně. V posledních letech přijímáme okolo 2300 živočichů ročně a příjmy zvířat stále narůstají," připomněl vedoucí. 

Druhá šance pro všechna zvířata v nouzi

Záchranná stanice slouží všem druhům volně žijících živočichů, kteří se ocitli v nouzi. Jedná se o zvířata, která nejsou schopná přežít bez pomoci ve volné přírodě. Kvalifikovaní pracovníci zajišťují převzetí, odchyt zraněných jedinců a jejich základní ošetření a převoz k veterinárnímu lékaři, stejně tak všechnu další péči, léčbu, rehabilitaci a přípravu na návrat do volné přírody. Polovinu přijímaných zvířat tvoří mláďata, která potřebují nepřetržitou intenzivní péči. 

Část peněz chybí

„Projekt na modernizaci a dovybavení stanice jsme uplatnili u Státního fondu životního prostředí. Celkové náklady se předběžně odhadují na 13,8 milionu korun. Osmdesát procent z této částky zafinancuje fond, další milion máme přislíben. Na dosažení realizace celého projektu však zbývá ještě hodně peněz," řekl Orel.

Cílová částka sbírky odpovídá částce, kterou chovatelé nemají nijak pokrytou a finance nutně potřebují sehnat. V rámci projektu bude z vybrané částky dofinancována výstavba rehabilitačního zařízení pro velké savce. Opraví se střechy, zařízení pro chov krmných zvířat, zajistí se nová elektroinstalace a pořídí se mrazicí pultové boxy a venkovní boxy pro zajíčky.

Během několika dní se vybralo už 10 procent cílové částky. Přispět můžete zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Záchranné stanice a Domu přírody Poodří

Štítky Novojičínsko, Bartošovice, živočichové, příroda, rekonstrukce, záchranná stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Rukavička

K čemu je dobré udržovat při životě v naprosto nepřirozených podmínkách doživotně hendikepovaná zvířata? Tuto otázku si kladu po návštěvě záchranné stanice v Hrachově stále častěji. Myslím, že jde spíš o týrání, než o pomoc.

Pondělí, 5. srpna 2024, 09:03Odpovědět

Záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku praská ve švech. Na zvýšení kapacity potřebují dva miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.