Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hasiči se s požárem dvou škol v Českém Těšíně vyrovnávají už šest dní. Oprava budov vyjde na desítky milionů

Šestý den hasiči zasahují u požáru střechy dvou škol v Českém Těšíně na Karvinsku. Požářiště dál monitorují a hledají případná další ohniska požáru. S rozebíráním trosek střech jim pomáhají i dva jeřáby, řekla dnes odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Škoda ani příčina požáru dosud nebyly stanoveny.

Oprava škol přijde na desítky milionů

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Josefa Bělici (ANO) půjde o desítky milionů, možná o 100 milionů korun. Kraj proto vyčlenil osm milionů korun na první sanaci.

„Činnost hasičů se momentálně soustřeďuje na rozebírání střech obou budov, v čemž začaly pomáhat i dva jeřáby soukromé společnosti, a hledání skrytých ohnisek požáru. V této činnosti pokračují hasiči i během pondělka, s monitoringem pomáhají rovněž drony s termovizí," řekla mluvčí.

Kraj pomůže

Hejtman Bělica uvedl, že škody budou v řádu několika desítek milionů korun. S opravou pomůže proto i kraj, který vyčlenil osm milionů korun na základní sanační práce a zabezpečení budov Obchodní akademie a Základní umělecké školy Pavla Kalety v Českém Těšíně, kde v minulém týdnu vypukl rozsáhlý požáru s velkými škodami na majetku. Krajští radní zároveň zadali zakázku malého rozsahu firmě, která tyto práce v co nejkratším termínu provede.

„Celkové škody půjdou do desítek milionů korun, mohou přesáhnout až stomilionovou částku. Střecha obchodní akademie je kompletně zničená, požár zasáhl také podstřešní a půdní prostory. Navíc při hašení protekla voda celou budovou až do přízemí a suterénu, takže je poškozeno i vybavení školy," řekl Bělica.

Náhradní výuka nejspíš potrvá měsíce

Náměstek hejtmana pro školství a sport Stanislaw Folwarczny (ODS) dodal, že výuka v těchto budovách v září nezačne. „Pokud se potvrdí předpokládaný rozsah škod, tak rekonstrukce a opravy mohou trvat i rok. Uděláme vše pro to, aby se studenti mohli vrátit zpátky co nejdříve. Aktuálně rozhodujeme o tom, kde bude výuka žáků od září probíhat. Moravskoslezský kraj má v Českém Těšíně čtyři střední školy, takže předpokládáme, že náhradní výuka se přesune do těchto školských zařízení a Střediska volného času zřizovaného městem," řekl.

S požárem a jeho následy hasiči bojují od středy

V Českém Těšíně hasiči zasahují od středy, kdy nejprve začala hořet střecha Obchodní akademie v ulici Sokola-Tůmy. Hasiči kvůli tomu vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. V noci na čtvrtek se sice podařilo snížit stupeň požárního poplachu na druhý, ale oheň se přes složitou střešní konstrukci rozšířil i na základní školu. Ve čtvrtek odpoledne se podařilo požár lokalizovat.

„Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu ve čtvrtek 1. srpna krátce před polednem. Oznámení lokalizace znamenalo pak především to, že už nehrozilo šíření na navazující budovy Muzea Těšínska a základní umělecké školy," řekla mluvčí hasičů. Postupně se snižoval počet hasičů i stupeň požárního poplachu a hasiči nyní pracují na rozebírání střešní konstrukce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením HZS MSK

Štítky Karvinsko, požár, Český Těšín, školy, vzdělání, oheň, hasiči, obchodní akademie, střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči se s požárem dvou škol v Českém Těšíně vyrovnávají už šest dní. Oprava budov vyjde na desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.