Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Ostravě pokračují práce na proměně levého břehu Ostravice. Kolem řeky vznikne odpočinková oblast

V centru Ostravy pokračuje další fází proměna levého břehu řeky Ostravice pod nově zbudovaným City Campusem Ostravské univerzity. Cílem aktuálních prací je především řešení dopravní situace v lokalitě. Novinářům to v pondělí sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. Náklady budou téměř 32 milionů korun bez DPH.

Práce potrvají zhruba rok a budou rozděleny do dvou etap. První část stavby bude dokončena letos do podzimu, s druhou etapou by se pak mělo začít v příští stavební sezoně a s dokončením se počítá na podzim 2025.

„Proměna území zatraktivní veřejný prostor, naváže na první fázi revitalizace levého břehu Ostravice v úseku mezi mostem Na Karolině a Střelniční ulicí, která byla dokončena v závěru roku 2022," uvedl náměstek primátora pro investice a dopravu Břetislav Riger (Ostravak).

Modernizace má přispět ke zklidnění dopravy, protože rychlost bude snížena maximálně na 30 kilometrů za hodinu. Vzniknout má také lepší zázemí pro cyklisty a chodce. „Stavba je součástí významné proměny území. První projekt zaměřený na estetizaci Havlíčkova nábřeží se datuje do let 2012 až 2013. Nábřeží tehdy obohatily dvě visuté vyhlídkové galerie. Nicméně proměna území zdaleka nekončí, v přípravách je také rekonstrukce mostu Na Karolině,“ doplnil Riger.

V místě nyní dělníci kvůli zpevnění břehu usazují kameny. „Následně velké kameny doplní i kameny menších rozměrů a vytvoří tak břeh dle návrhu architektů. Vzniknout by měl přívětivější prostor pro cyklisty i chodce, propojující univerzitní kampus a odpočinkovou zónu kolem řeky," řekla mluvčí.

Připomněla, že se připravuje také proměna nedalekého výstaviště Černá louka a celá lokalita by tak postupně měla sloužit k odpočinku. Snahou města je také vytvořit pohodlné pěší i cyklistické propojení z centra města okolo mostu Miloše Sýkory a kampusu až do Dolních Vítkovic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Ostravy

Štítky Ostrava, Ostravice, řeka, stavby, rekreace, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostravě pokračují práce na proměně levého břehu Ostravice. Kolem řeky vznikne odpočinková oblast  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.