Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

FOTO: Fiktivní pohřeb Liberty. Emoce, plameny, rakev i nadávky

Odboráři krachující ostravské huti Liberty uspořádali její fiktivní pohřeb. Dorazily na něj v horkém úterním odpoledni před ředitelstvím huti v Kunčicích stovky současných i bývalých zaměstnanců.

Ať shoří hlava zrádce

Mnozí z nich kráčeli v pohřebním průvodu s rakví. Na transparentech měli portrét současného majitele huti britského podnikatele Sanjeeva Gupty. „Ostuda, hanba, ať shoří,“ volali účastníci fiktivního pohřbu. Což byla ta publikovatelná zvolání. Rakev odboráři zapálili symbolicky u sochy hutníka před ředitelstvím firmy. V plamenech potom skončily za potlesku všech příchozích i Guptovy portréty. „Hlava zrádce,“ volali, někteří si s očividnou chutí na hořící portrét plivli.

Na pohřeb pozvaly odbory všechny zaměstnance v podnikovém časopise ve speciálním parte s velkým nápisem Zabili Novou huť. „Zemřela po dlouhodobém působení majitelů Mittala a Gupty, za vydatného přičinění evropské komise a vlád ČR,“ stojí na smutečním oznámení odborářů.

„Je to defraudant, člověk bez hrdosti, beze cti,“ nešetřil majitele huti předseda odborové organizace rourovny Petr Zegzulka, který na huti pracuje už 40 let. „Vidíte, jak sliby Gupty dopadly. A to nejen v České republice, ale v celé Evropě. A nikdo s ním není schopen udělat pořádek,“ zlobil se. „Huť stavěli naši předkové skoro holýma rukama, teď jde všechno vniveč. Gupta sem přišel jako kolonizátor,“ rozčiloval se Zegzulka.

Jako ve Vítkovicích

„Co vám máme na to říct? Je to zoufalé,“ krčili rameny okolostojící ještě současní nebo už bývalí zaměstnanci. „Mně se to děje během šesti let už podruhé. Zažil jsem insolvenci ve Vítkovicích na mostárně. Tři měsíce jsem nedostal ani korunu. Měl jsem tři děti, které chtěly jíst a 250 korun na účtu,“ vzpomínal na několik let starý krach další ostravské fabriky jedenapadesátiletý Roman Macháček. „Teď jsem si to zopakoval na kontilití v Liberty. Bohužel,“ konstatoval smutně.

V Liberty dal Roman Macháček výpověď a nyní hledá práci. „Hledám, ale narážím na rádoby podnikatele. Včera jsem byl na pohovoru v průmyslové zóně Hrabová, nabídli mi ve firmě vyrábějící pro automobilový průmysl minimální plat necelých 19 tisíc. Zbytek prý dostanu jako prémie a další benefity. Řekl jsem jim, že z benefitů nežiji, důležité je, co je ve smlouvě. Jsou to podvodníci,“ stěžoval si.

S transparentem „Opravdu nemáme chuť vidět, jak měníte v suť naši krásnou Novou huť“, přišel před hořící rakev i mladý student práv Vojtěch Mrázek z Třince. „Přišel jsem vyjádřit upřímnou soustrast ale také solidaritu. Táta i děda pracovali v Třineckých železárnách, vím, co práce v huti znamená. V Třinci máme štěstí, že hutě vlastní člověk, který v nich chce výrobu zachovat. Situace v Liberty mě štve. Pro region budou nezaměstnaní znamenat velký problém,“ myslí si Mrázek, který dění v ostravské huti sleduje dlouhodobě.

Vzkazy z poutače

Část účastníků fiktivního pohřbu se zatím vydala k velkému reklamnímu poutači společnosti Liberty u rušné křižovatky na Rudné ulici. Vyzbrojení spreji, vytvářeli cestou především nepublikovatelné nápisy na adresu majitele Gupty. „Gupto, zloději, táhni z ČR!“ vzkazuje nyní mimo jiné velký sprejem nastříkaný nápis na reklamním poutači.

Co se bude dít v nejbližších dnech? Podle odboráře Zegzulky práce v druhovýrobě, tedy v rourovně a válcovně, bude pro necelé dva tisíce lidí zachována. A to za dohledu insolvenčního správce, který do dění v Liberty razantně vstupuje. Dalších zhruba dva a půl tisíce zaměstnanců huti čeká výpověď.

„Je to pro nás morálně nepřijatelné,“ řekl Zegzulka. „Ale bohužel. Taková je legislativa ČR. A vláda není schopna do toho vstoupit, jako do obdobných procesů vstupují německá nebo italská vláda, které chtějí, aby výroba oceli u nich byla zachována. Vždyť jde o strategickou surovinu,“ uzavřel Zegzulka.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Liberty Ostrava, Ostrava, pohřeb, rakev, reportáž, huť, průmysl, těžba, insolvence, dluhy, odboráři, zaměstnanci, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Fiktivní pohřeb Liberty. Emoce, plameny, rakev i nadávky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.