Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Nový Jičín pokračuje v opravách hrobů významných rodáků. Některé z nich patří mezi umělecké skvosty

Nový Jičín nechal opravit dalších pět hrobů významných osobností města. Náklady na restaurátorské práce byly 874 000 korun, část nákladů pomohla radnici uhradit dotace z Česko-německého fondu budoucnosti. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Marie Machková.

Na novojičínském městském hřbitově je 18 čestných hrobů, ve kterých jsou rodáci, stavitelé, průmyslníci, starostové, mecenáši a umělci, kteří se zasloužili o rozvoj města. Prvních pět hrobů nechalo město opravit v roce 2020.

„Letos jsme se pustili do druhé etapy sanačních prací. Ty byly dokončeny o dva měsíce dříve oproti předpokladu. Renovací prošly hroby malíře Hugo Baara, továrníka Maxe Preisenhammera, lékárníka a majitele domu u Bílého anděla Karla Stiborskeho, velkoobchodníka a císařského rady Carla Marcuse. Opraven byl i dvojhrob knihkupce a nakladatele Reinera Hosche a podnikatele a průmyslníka Ferdinanda Döppera," uvedl Václav Nezval z odboru rozvoje a investic.

Při sanačních pracích dělníci hroby očistili, opravili kamenné části i spáry a praskliny, renovovaly se také nápisy. Hroby dostaly i nátěr chránící povrch kamene. V okolí hrobů pracovníci také upraví zeleň.

„Mnohé z hrobů jsou zdařilými umělecko-řemeslnými díly. Například pomník malíře Hugo Baara od sochaře Leopolda Hohla nebo dvojhrob Reinera Hosche a Ferdinanda Döppera s mozaikovým výjevem kříže a plamenů patří mezi skvosty funerálního umění první poloviny 20. století," doplnil Nezval.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Nového Jičína

Štítky Nový Jičín, opravy, pohřebnictví, restaurátorství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Jičín pokračuje v opravách hrobů významných rodáků. Některé z nich patří mezi umělecké skvosty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.