Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Během léta z třineckých ulic zmizelo čtyřicet pytlů odpadu. Lidé bez domova je uklidili výměnou za stravenky

V Třinci na Frýdecko-Místecku již od minulého roku funguje projekt Třinecká stravenka. Lidé bez domova mohou výměnou za pomoc při úklidu veřejných prostor získat poukázku na nákup potravin. V červnu a červenci letošního roku proběhlo celkem šest úklidových dní. Účastníci projektu z třineckých ulic uklidili téměř 40 pytlů odpadků a dalšího odpadu, který se do pytlů nevešel. Odvoz sesbíraného nepořádku zajistí na své náklady město.

Ve městě se dlouhodobě potýkají s odpadky v ulicích i s vytvářením velkých černých skládek. Podle náměstkyně primátorky Pavly Golasowské (KDU-ČSL) stojí mimořádné svozy město nemalé peníze. Jako výhodné se proto jeví projekt Třinecká stravenka, do které se zapojují lidé bez domova. Ti za svou činnost obdrží stravenku na potraviny.

Příběh Adriany

Do projektu se zapojila i Adriana, která dlouhá léta bydlela se svými dětmi v Havířově v pronajatém bytě. Kvůli neustálému zvyšování nájmu nedokázala nájemné pravidelně platit, přestože pracovala. „Děti si nakonec vzal do péče jejich otec, který s rodinou nežil, a já jsem skončila na ulici," popsala.

Po půl roce přespávání na noclehárně pro lidi bez domova se Adriana rozhodla znovu postavit na vlastní nohy. Odjela do Frýdku-Místku, kde pobývala v azylovém domě pro ženy. Našla si práci jako uklízečka. Azylové domy ovšem neslouží k dlouhodobému bydlení a Adriana si nestihla udělat dostatečně velké úspory. Musela se proto přesunout do azylového domu v Třinci.

„Aktivně se zapojuji do projektu Třinecká stravenka. Je to pro nás moc důležité. Trávíme čas prací ve větší partě a děláme dobrou věc. Za pomoci sociálních pracovnic se snažím o nalezení vhodného zaměstnání, tak abych mohla doplatit dluh vůči městu Havířov. Chci tam požádat o městský byt, do kterého bych si mohla zase brát k sobě děti," podělila se žena o svůj sen.

Uklízí menší odpadky i nelegální skládky

Týmy mužů a žen se pod dohledem koordinátora projektu Tomáše Sikory od loňského roku zaměřují na náměstí Míru a dvůr na ulici Poštovní, kde bývá často velký nepořádek i na dětských hřištích. Dalšími lokalitami, na které se parta zaměřuje, je centrum města, autobusové stanoviště, garážiště nad obchodním domem Lidl, uličky bytových domů na Jablunkovské nebo parky v okolí hvězdárny a okolí škol.

„V jednom případě se úklidová četa vydala na prosbu Městské policie Třinec ke garážím u restaurace U Beránka, kde byla vytvořena černá skládka. Informace o nelegální skládce byla podána přes chytrou aplikaci Třinec v mobilu,“ zmínil koordinátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Třince

Štítky Frýdecko-Místecko, Třinec, bezdomovec, stravenky, projekt, odpad, léto, odpadky, azylový dům, úklid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během léta z třineckých ulic zmizelo čtyřicet pytlů odpadu. Lidé bez domova je uklidili výměnou za stravenky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.